Varning för korf

2007-10-15

På Internet finns mycket spännande att hitta,  på http://susning.nu/Korv


Gustafva Björklunds Kokbok för husmödrar, trettonde upplagan, Stockholm i april 1893, varnar som följer:


Korf bör helst tillverkas i det egna köket, emedan varan så ofta är underkastad förfalskningar av det vidrigaste slag, hvilka till på köpet äro mycket svåra att upptäcka. Den, som nödgas köpa korf, bör derför alltid vända sig till en korftillverkare, för hvilken han hyser ett oinskränkt förtroende.



Korv är ett livsmedel, bestående av en deg av huvudsakligen malet kött instoppat i ett skinn och som därefter kokats eller rökts. Ursprungligen användes djurtarmar, så kallat fjälster, som korvskinn. Numera finns även vegetabilisk korv.

Korv är ett mycket vanligt livsmedel, eftersom det dels är ett sätt att bevara kött över längre tid, dels är ett sätt att ta tillvara på små köttbitar som blivit över och dryga ut dem med annat (potatis, inälvor, m.m.). Korven har en lång historia och finns i alla tänkbara former och storlekar. Den serveras kanske inte vid de finaste middagarna (undantaget prinskorv), men duger gott för allt från familjemiddag till smörgåspålägg och snabbmat. I det senare fallet kallas den varmkorv.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback