Kristet ungdomsförbund siktade på en Rolls Royce

2008-05-28

Telefonsamtal, november 2006, med Per-Magnus Selinder, före detta förbundssekreterare i Svenska Missionskyrkans ungdomsförbund. Numera sekreterare för teologi och ekumenik inom Svenska Missionskyrkan boende i Stockholm.


Drick läsk och vinn en rosa Rolls Royce
När Bjäre skulle lansera sin nya dryck Merry fruktsoda, 1964, tog företaget till ett djärvt grepp. I annonser över hela landet uppmanades de tilltänkta kunderna att samla kapsyler från Merry Fruktsoda. Den som samlade in flest skulle vinna en rosa Rolls Royce.


Några företagsamma ungdomar inom Svenska Missionskyrkans ungdomsförbund siktade på att samla kapsyler nog för att få Rolls Roycen. Foto: Bjäre
Många kapsyler blev det.

- Vi var några teologistuderande i Lund som kraftigt protesterade mot att ungdomsförbundet skulle gynna de kommersiella krafterna, berättar Per-Magnus Selinder. Men vi fick inget större gehör. Nu på avstånd tycker jag nog att det var ganska oförargligt och det gynnade ju ett gott syfte.


Merry på alla sommarläger
Inom ungdomsförbundet fanns en strategi att alla sommarläger den sommaren, 1964, enbart skulle dricka Merry fruktsoda och att alla kapsyler skulle samlas in centralt.


- Varje ungdomsläger den sommaren sålde Merry Fruktsoda och samlade kapsyler. Ungdomsförbundet fick ihop flest av alla i hela landet. Jag kommer inte ihåg hur många kapsyler som behövdes för bilen men jag har för mig att det var så många att det i princip skulle vara omöjligt att samla in det antalet.


Ungdomsförbundets tanke från allra första början var att lösa in Rolls Roycen och byta den till mer lämpliga bilar som skulle kunna användas i missionsarbetet i dåvarande Belgiska Kongo och Kongo Brazzaville.


  Foto: Per-Magnus Selinder
En av bilarna på utflykt i Matadi, Kongo.

- Jag är inte riktigt säker på mitt minne men jag tror inte vi lyckades få ihop tillräckligt antal men vi fick så många att Bjäre uppmuntrade oss genom att ge oss ett par bilar som vi kunde använda i missionen. När bilarna kom till Afrika användes de till att köra ut skrivhäfte och litteratur till byarna för att öka bildningsnivån. Missionskyrkans ungdomsförbund fick stor publicitet när vi vann och även Bjäre blev mycket omskrivna kommer jag ihåg.


Leif Börje-Frid


Citat ur Bjäre-Blänk årgång 3, nr 5 1 juli 1965:
SMU fick bil och buss
För sin insats i kapsyljakten på den skära Rollsen, som vi berättade om i förra Bjäre-Blänk, har Svenska Missionsförbundets Ungdom nu fått sin belöning. Eftersom man bara hann få ihop 300. 000 av de 849. 999 kapsylerna, blev det ingen "rosafärgad" men väl en Volkswagenbuss och en bil. dessa kommer att användas i missionsförbundets arbete i Kongo. Det lönar sig som synes att drick MERRY.

Att notera:

På den tiden kostade en ny Volvo kring 10 000 kronor och en ny Rolls Royce kostade kring 80 000 kronor.

Tillbaka till Bjäre >>>

Tillbaka till Första sidan >>>


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback