Gunnel Carlsons Kvittenmarmelad

2007-11-06

Gunnel Carlson, som vi känner genom Gröna Rum och Gunnels Gröna, var här och föreläste i söndags. Hon lovade att dela med sig av sitt recept på kvittenmarmelad. Här kommer det nu och som en bonus skickade hon även med Niklas Mat och hans recept på Kvittenmarmelad.

Äkta kvitten heter Cydonia oblonga på latin. Kan vara bra med det latinska namnet också så att ingen förväxlar den med rosenkvitten som är en helt annan sorts frukt.



Kvittenmarmelad

1 kg kvitten (3-4 st)

300 -400 g socker

bottenskyla vatten (kanske 1 dl)


Skala frukterna och dela dem i åttondelar så att det stora kärnhuset går lätt att skära bort. Dela i mindre bitar och lägg i en gryta. Häll på lite vatten i botten så att frukten inte bränns vid. Sjud på låg värme tills frukten är halvmjuk - kolla under tiden så att det inte kokar torrt, fyll på med ytterligare lite vatten om det behövs. Tillsätt sockret och koka ytterligare 10-15 minuter eller tills frukten är helt mjuk.

Kolla gärna med marmeladprovet, dvs. ta en sked fruktmassa och lägg på en kall tallrik. Dra med fingret genom massan som då ska delas sig och inte flyta ihop.



Niklas Mat - recept på Kvittenmarmelad

2 st, kvittenfrukter.
3 dl, syltsocker.
0,5 st, citron

Skala och tärna kvittenfrukterna och lägg i en kastrull.
Tillsätt syltsocker och citronjuice. Låt koka i ca 15 min.
Häll på burk. Servera tillsammans med en god ost.

Lycka till!

Tilllbaka till Receptsamling >>>

Tillbaka till Första sidan >>>


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback