Spettkakan kommer från Tyskland
Spettkaka är en festkaka, som har anor från 1700-talet, i dåtida Tyskland. Kakan kom till Skåne via så kallade vandrande gesäller som sedermera bosatte sig i Skåne.
Under början på 1900-talet blomstrade spettkakan igen, då på de stora gårdarna när så kallade "päregille", höstagille" etc anordnades. Alla som hade hjälpt till med arbetet på gården bjöds in. Det kunde vara flera hundra personer. Pigorna på gårdarna gjorde då sin egen "spiddekaga", ingredienserna som består av ägg, socker och potatismjöl klickades på ett spett som rullade över öppen eld i spisen. Ju större spettekaka man bakade desto finare blev festen, som alla talade om efteråt.
I mitten på 1900-talet anammades spettekakan på nytt, då till t.ex. bröllop, begravningar,födelsedagar etc. Det var då små renodlade bagerier och som finns än i dag på många orter i Skåne.
I dag beställer man spettekaka även till konfirmationer och till studentexamen. Spettekakan är numera EU-skyddad, vilket innebär att kakan endast får tillverkas i Skåne.
Hämtat från Våffelbagarens hemsida >>>
Kronans Bryggeri o Mineralvattenfabrik
Företagsnamn: Kronans Bryggeri o Mineralvattenfabrik
Företagsform:
Huvudkontor:
Lokalisering av tillverkning: Vilan
Ägare:
Grundare:
Eventuell nedläggning år:
Tidigare ägare:
Tillverkning:
Råvaror:
Omsättning:
Antal anställda:
Marknad i Sverige:
Marknadsföring:
Export:
Produktutveckling:
Hinder för utveckling:
Varumärken:
Litteraturtips: Sandberg, Peter (2006): Kartellen som sprängdes. Svensk bryggeriindustri under institutionell och stukturell omvandling 1945 - 1975. Finns även en kortare artikel här.
Övrigt: På Vi i Vilans hemsida går att läsa ett utdrag ur Peter Sandbergs avhandling Kartellen som sprängdes.
Regionmuseets arkiv:
Övriga arkiv: Bengt-Göran Jönsson berättar sina bryggeriminnen på Vi i Vilans hemsida
Berättelser >>>
Bildgalleri >>>
Recept >>>
Företagets hemsida >>>
Tillbaka till Bryggerier >>>
Tillbaka till Första sidan >>>
Sveriges Bränneriintressenters Trading AB
Företagsnamn: Sveriges Bränneriintressenters Trading AB
Företagsform: AB
Huvudkontor: Nöbbelöv
Lokalisering av tillverkning: Nöbbelöv
Ägare: Lantbrukare i södra Sverige
Grundare: 1907 bildas Sveriges Bränneriidkareförening u.p.a., som 1970 ombildades Sveriges Bränneriintressenter, ekonomisk förening och 1996 vid försäljning av böndernas halva av bränneriet bildades Sveriges Bränneriintressenters Trading AB. Se övrigt.
Eventuell nedläggning år:
Tidigare ägare:
Tillverkning: Försäljning av drank och inköp av höstvete till Vin & Sprits produktion av Absolut Vodka.
Råvaror: Höstvete, blötdrank och torkad drank.
Omsättning: 129 miljoner
Antal anställda: 2
Marknad i Sverige: Skånes och Blekinges och södra Hallands bönder.
Marknadsföring: Genom direktutskick till lantbrukarna.
Export: Nej.
Produktutveckling: Forskningsprojekt på hur drank fungerar på olika djurslag
Hinder för utveckling:
Varumärken:
Litteraturtips: Bränt va´de här!, Bengt Rättzén, Minnesskrift 1907 - 1996. Svensk brännvinstillverkning genom tiderna, Minnesskrift, 50-årsjubileum, 1957 (finns i Regionmuseet)
Övrigt: AB Skånebrännerier var det bolag som bedrev produktionen vid Gärdsbränneriet och ägdes till 50 procent av Vin & Sprit och till 50 procent av Sveriges Bränneriintressenter, ekonomisk förening (SBI ek.för). När staten köpte den halva som bönderna ägde via SBI ek. för. bildades Sveriges Bränneriintressenter Trading AB, i dagligt tal (SBI Trading AB)
Regionmuseets arkiv: Från: Livsmedelsindustri i Kristianstads län, rapport från projekt, juli 1980
Övriga arkiv:
Berättelser >>>
Bildgalleri >>>
Recept >>>
Företagets hemsida >>>
Tillbaka till Dagens Företag >>>
Tillbaka till Första sidan >>>
Revhaksboden AB
Företagsnamn: Revhaksboden HB
Företagsform: Handelsbolag
Huvudkontor: Åhus
Lokalisering av tillverkning: Åhus
Ägare: Sven-Willhelm och Björn Nilsson, far och son.
Grundare: Sven-Willhelm Nilsson, 1980
Eventuell nedläggning år:
Tidigare ägare:
Tillverkning: Rökt ål och annan färsk fisk
Råvaror: Fisk
Omsättning: 2 miljoner
Antal anställda:
Marknad i Sverige: Nordöstra Skåne
Marknadsföring: Det sprider sig
Export:
Produktutveckling:
Hinder för utveckling:
Varumärken: Åhusål
Litteraturtips:
Övrigt:
Regionmuseets arkiv:
Övriga arkiv:
Berättelser >>>
Bildgalleri >>>
Recept >>>
Företagets hemsida >>>
Tillbaka till Dagens Företag >>>
Tillbaka till Första sidan >>>
Det finns tydligen alltid anledning till en sup
Att brännvin dracks i överflöd vittnar en prästmans anteckningar från 1809 om. Texten ger besked om att varje sup hade sitt speciella tillfälle och att kärt barn har många namn. Efter uppvaknandet togs tuppsupen, bäsken och caffesupen. Vid middagen aptitsupen, fisksupen, halvan, tersen och som avslutning klacken. Om kaffe inte önskades togs en klar i stället och vid spelbordet dracks toddy och ett antal mellanbindare. Vid middagen drack man de ordinarie måltidssuparna och vid sänggående loppsupen. Hade slutligen dagens arbete varit tröttande togs styrkesupen.
Läs mer sprithistoria på http://www.vinosprithistoriska.se/?id=558
Vete blir en absolut exportsuccé i flytande form
I dag är då dagen då jag får se hur vete blir en dryck som många runt om i världen trängtar efter, James Bond och några miljoner till. Den 16 mars 2004 producerades den 1 000 000 000:e , en miljard, flaskan Absolut Vodka i Åhus.
I ena änden kommer det in vete från södra Sveriges bönder och i den andra kommer det ut en absolut ren produkt. Vägen däremellan är ganska spännande. Jag kommer just från Nöbbelöv där spriten destilleras innan den i tankbilar transporteras till Åhus för smaksättning och försäljning.
Cirka 2 kilo vete blir en liter finsprit. Varje dag kommer det in 12-16 lastbilar med vardera 38 ton vete. Varje timme framställs det omkring 7000 liter 96 procentig finsprit.
Väl inne i processen omvandlas stärkelsen i vetet till jäsbart socker för att sedan jäsa till sprit. Det känns på lukten som om jag är i ett bageri. I åtta tankar som var för sig rymmer 600 kubikmeter vätska jäser och puttar det.
Utifrån ser destilleriet ut som en flaska, för den som har fantasi och det har jag. Själva destilleriet består av kolonner i olika storlek där finkelolja och annat ovidkommande destilleras bort. Destilleriet består av 11 mil rör som är ihopkopplade. Puh!
Efter tre timmars promenerande, trappspringade är jag ganska färdig när jag lämnar området, fylld av kunskap om hur absolut vodka framställs. Lars Olsson Smith, brännvinskungen kallad, introducerar föregångaren till Absolut vodka, Absolut Rent Brännvin, i Stockholm 1879.
På denna blogg kommer du inom en snar framtid att få läsa några personliga berättelser om arbetet i Nöbbelöv och i Åhus. Och även från ett gammalt bränneri.
Leif
Tillbaka till V&S Group >>>
Tillbaka till Första sidan >>>
Arkelstorps bryggeri och musteri
Företagsnamn: Arkelstorps Bryggeri och musteri
Företagsform: Enskild firma
Huvudkontor: Arkelstorp.
Lokalisering av tillverkning: Arkelstorp.
Ägare: Per Moberg. Övertog bryggeriet 1911.
Grundare: av Carl Johan Johansson och Per Svensson.
Eventuell nedläggning år: Bryggeriet lades ned 1952, maskiner och rättigheter såldes till Finlands Bryggeri. Musteriet lades ned 1961 och utrustningen såldes till Hästveda Musteri.
Tidigare ägare: Carl Johan Johansson och Per Svensson.
Tillverkning: Svagdricka, läskedrycker, äppelmust. Hade öl till försäljning.
Råvaror: Äpple, malt, humle och vatten.
Omsättning:
Antal anställda: 3- 4 stycken
Marknad i Sverige: Lokalt
Marknadsföring:
Export:
Produktutveckling:
Hinder för utveckling:
Varumärken:
Litteraturtips: Oppmanna Vånga årsskrift 2002, står om Arkelstorps musteri och bryggeri, skrivet av Per Mobergs dotter Lillmor Larsson,
Övrigt:
Regionmuseets arkiv:
Övriga arkiv:
Berättelser >>> Lillmor Larsson >>>
Bildgalleri >>>
Recept >>>
Företagets hemsida >>>
Tillbaka till Bryggerier >>>
Tillbaka till Första sidan >>>
Finlands Bryggeri Aktiebolag
Företagsnamn: Finlands Bryggeri Bolag, ombildades 1883 till Finlands Bryggeri Aktiebolag
Företagsform: Aktiebolag
Huvudkontor: Kristianstad
Lokalisering av tillverkning: Kristianstad
Ägare:
Grundare: 1869
Eventuell nedläggning år: 1963
Tidigare ägare:
Tillverkning:
Råvaror: Vatten, humle, malt
Omsättning:
Antal anställda:
Marknad i Sverige:
Marknadsföring:
Export:
Produktutveckling:
Hinder för utveckling:
Varumärken:
Litteraturtips: Gamla Kristianstad och Åhus, Björn Rosenberg. Livet kring Gårdarna vid Råbelövssjön i Håstad och Österslöv, Yvonne Palm Lundström. Lilla Paris, Gunnar Lindbom, 1980, berättelse om hur namnet kom till. Finlands Bryggeri, 1839 - 1939, minneskrift, K G Edström.
Övrigt:
Regionmuseets arkiv:
Övriga arkiv:
Berättelser >>> Åke Nilsson, drickakörare i 48 år >>>
Bildgalleri >>>
Recept >>>
Företagets hemsida >>>
Tillbaka till Bryggerier >>>
Tillbaka till Första sidan >>>
Go rögad ål hos Martin i Nyehusen
Martin Hellström ålafiskare i fjärde generationen har tillsammans med hustrun Kerstin ett rökeri i Nyehusen, söder om Yngsjö. Martin fiskar ålen själv men köper även in av andra fiskare. För ålafiskare är hösten bara en förberedelse inför julen. Det gäller att få in så mycket ål som möjligt i frysen. I mitten av november börjar den stora julstressen.
I rökeriet har han hjälp av dottern Chatrin som lär sig alla finesser som behövs för att ålen ska bli perfekt rökt.
- De som köper ål hos oss får den färdig för grytan eller stekpannan, berättar Martin medan han tar fram en låda med ål.
I lådan ligger ett tjugotal ålar alldeles stilla som om de är döda. Men i samma stund Martin tar tag i lådan börjar ålarna slingra sig. Med ett vant grepp lyfter Martin upp ål efter ål och sticker dem. Chatrin trär upp ålarna på en ståltråd så att de kan hänga en stund för att sedan lättare kunna flå dem.
Det är fascinerande att se samspelet mellan far och dotter. Medan han flår ålen gör hon i ordning för att rensa dem från innanmätet.
- Nu är den färdig för grytan, säger Chatrin.
På väg därifrån tycker jag det är synd att jag kom en dag för tidigt. den rökta ålen är färdig först då. Men en chili och limemarinerad lax får duga så länge.
Och snart ska ni få läsa berättelsen om femte generationen som sysslar med ål som yrke. Chatrin har nämligen lovat ställa upp och berätta.
Leif
Tillbaka till Martins Rökeri >>>
Tillbaka till Första sidan >>>
Utställning på Regionmuseet i Kristianstad
Mer information kommer efterhand som utställningsmaterialet växer fram. På måndag börjar vi gå igenom arkivet för att se vad som är spännande att visa. Har du själv någon gammal livsmedelsförpackning, eller annat som minner om alla de företag som satt Kristianstad på livsmedelskartan är du välkommen att höra av dig.
E-post [email protected]
Cloettas slogan lever sedan 1922
För några år sedan hörde jag en ramsa på Cloettas gamla reklamslogan.
Ta det rätta sa Cloetta, den va inte go sa Marbou. Nej, det har du rätt i sa Mazetti.
Leif
Alba Handels AB
Företagsnamn: Alba Handels AB
Företagsform:
Huvudkontor: Dalby
Lokalisering av tillverkning: Först Åhus, sedan Dalby
Ägare:
Grundare: Arthur Virgin, 1931
Eventuell nedläggning år: Flyttade till dalby 1934
Tidigare ägare:
Tillverkning: Margarin, matoljor, majonnäs, senap och tomatprodukter
Råvaror:
Omsättning:
Antal anställda:
Marknad i Sverige:
Marknadsföring:
Export:
Produktutveckling:
Hinder för utveckling:
Varumärken:
Litteraturtips:
Övrigt:
Regionmuseets arkiv: Foton finns i museets databas
Övriga arkiv:Bertil Olsson skriver på en dokumentation om Alba margarinfabrik som enligt honom själv blir färdig under året. Tills dess får vi nöja oss med ren historisk fakta från Albas hemsida.
Berättelser >>>
Bildgalleri >>> Några foton från Alba Margarin
Recept >>>
Företagets hemsida >>> Historia
Tillbaka till Matolja, margarinfabriker >>>
Tillbaka till Första sidan >>>
.
Visste du detta om korv?
... att blodkorv med potatis lär ha varit Beethovens livrätt
... tre generationer jobbade ihop på SR Larssons Chark
... Svensken äter ca 2 - 3 kg korv per person. Tysken äter ca 90 kg per person!
... att Napoleon var stor korvälskare
... korv i äldre tider var ett väl använt öknamn på poliser, rallare och vaktkarlar
... Salami är korvarnas Rolls Roys
... Tyskland sägs ha 1500 olika korvsorter
... korvskinn - fjälster betyder gömställe på fornsvenska
... till Lucia äter man naturligtvis en lussekorv - gul och söt med russin
... att varmkorv i det fria är en gammal centraleuropeisk och inte minst tjeckisk tradition
Källa: http://www.larssonschark.se/
Pepparkakan 4000 år gammal
Visste ni?
Att pepparkakan är 4000 år gammal, och att vi i Sverige ätit pepparkakor i mer än 500 år. Pepparkakan introducerades i Sverige av nunnorna i Vadstena kloster, och såldes först endast på apoteken eftersom de ansågs ha medicinsk verkan. Med tiden kom de att bli en av Sveriges populäraste kakor och erbjöds allt mer allmänt. Det är alldeles sant att du blir snäll av pepparkakor, speciellt om du äter dem när du är riktigt hungrig. Sockret i kakan verkar lugnande på magen.Källa: http://www.ifobageriet.se/
Korvmadamen var först
Den första korvgubben var en korvmadam. I Sverige började försäljningen av varm korv vid Stockholmsutställningen 1897.
Då började kvinnor sälja korv från grytor på koleld. När utställningen slutade upphörde också korvförsäljningen.
Vid sekelskiftet hade gatuhandeln dåligt anseende. Korvhandlare, äppelgummor och tidningsförsäljare var sedda över axeln. Det var inte respektabelt att vara korvhandlare.
Så sent som på 1040-talet, (troligen 1940-talet, reds. anm.) sa livsmedelskommissionen: "Det finns inga behövliga grunder för att försäljningen av varm korv skall få pågå - allmänheten bör äta hemma korvhandlarna skall söka sin försörjning genom skogsarbete."
Korvgubbarna hade i början av 1900-talet rätt att sälja "korv, potatis och franska bröd".
Korvståndet blev en naturlig samlingsplats. Korvståndet hade till en början bara en karbidlykta inne i kiosken och en korvlåda som värmdes med rödsprit.
För att även kunderna skulle få ljus placerades kiosken vid en lyktstolpe.
I början fanns inga bestämda öppettider utan korvgubbarna fick sälja korv hela natten. Så småningom blev de tvungna att sluta sälja kl 01.00.
Källa: http://www.korvakademien.nu/
Degeberga Slakteriprodukter AB
Företagsnamn: Degeberga Slakteriprodukter
Företagsform: Aktiebolag
Huvudkontor: Degeberga
Lokalisering av tillverkning: Degeberga
Ägare: Sven-Bertil Svensson
Grundare: 1994 av Sven-Bertil Svensson
Eventuell nedläggning år:
Tidigare ägare:
Tillverkning: Charkuterier, halva grisar styckade och klara enligt kundens önskemål,
Råvaror: Gris, oxe, lamm, vilt
Omsättning: 5 miljoner kronor
Antal anställda: 4 - 5
Marknad i Sverige: Affärer i Maglehem, Huaröd, Konsum Degeberga, marknader, mässor
Marknadsföring:
Export: Ingen, men danskar kommer och köper halva grisar och tar med hem.
Produktutveckling:
Hinder för utveckling:
Varumärken: Degeberga Slakteriprodukter.
Litteraturtips:
Övrigt: Degeberga slakteriprodukter har vunnit flera guldmedaljer i Charkuteri - SM.
Regionmuseets arkiv:
Övriga arkiv:
Berättelser >>>
Bildgalleri >>>
Recept >>>
Företagets hemsida >>>
Tillbaka till Dagens Företag >>>
Tillbaka till Första sidan >>>
Skånemejerier
Företagsnamn: Skånemejerier Ekonomisk Förening
Företagsform: Ekonomisk förening
Huvudkontor: Malmö
Lokalisering av tillverkning: Näsby industriområde
Ägare:
Grundare: 1964
Eventuell nedläggning år:
Tidigare ägare:
Tillverkning: Ost
Råvaror:
Omsättning: 2,7 miljarder för hela koncernen
Antal anställda: 70 i Kristianstad
Marknad i Sverige: Hela landet
Marknadsföring:
Export: Finland Norge Danmark, Australien
Produktutveckling:
Hinder för utveckling:
Varumärken: Allerum, Marsvinsholm
Litteraturtips:
Övrigt:
Regionmuseets arkiv:
Övriga arkiv:
Berättelser >>> Bo Karlsson, >>> GourmetSmör >>>
Bildgalleri >>>
Recept >>>
Företagets hemsida >>>
Tillbaka till Dagens Företag >>>
Tillbaka till Första sidan >>>
Våffelbagaren
Företagsnamn: Våffelbagaren AB
Företagsform: Aktiebolag
Huvudkontor: Nosaby
Lokalisering av tillverkning: Nosaby
Ägare: Jens Holmqvist, Ola Holmqvist
Grundare: 1985
Eventuell nedläggning år:
Tidigare ägare:
Tillverkning: Hembakta glassvåfflor
Råvaror:
Omsättning:
Antal anställda: 2
Marknad i Sverige: Hela landet, glassbolag, större glassbarer och dagligvarurhandeln
Marknadsföring:
Export:
Produktutveckling:
Hinder för utveckling:
Varumärken:
Litteraturtips:
Övrigt:
Regionmuseets arkiv:
Övriga arkiv:
Berättelser >>>
Bildgalleri >>>
Recept >>>
Företagets hemsida >>>
Till Kuriosa >>>
Tillbaka till Dagens Företag >>>
Tillbaka till Första sidan >>>
Göran Holmkvists Spettkaksbageri
Företagsnamn: Holmqvist Spettkaksbageri även Kristianstads Spettkakan
Företagsform: Enskild firma
Huvudkontor: Nosaby
Lokalisering av tillverkning: Nosaby
Ägare: Göran Holmqvist
Grundare: Georg Holmqvist, 1934
Eventuell nedläggning år:
Tidigare ägare: Georg Holmqvist
Tillverkning: Baka spettkakor
Råvaror: Ägg, socker, potatismjöl
Omsättning
Antal anställda: ägaren jobbar själv
Marknad i Sverige: Lokala affärer
Marknadsföring:
Export:
Produktutveckling:
Hinder för utveckling:
Varumärken: Kristianstads Spettkakan
Litteraturtips: Nosabybygdens historia, 2005.
Övrigt: Göran tog över, 1/1 1971, efter sin far Georg, som började baka spettkakor i Nosaby 1933. Han hade dessförinnan haft bageri i Önnestad, sedan 1922. Nu är Göran ensam i spettkaksbageriet men på 60-talet fanns det sex anställda.
Han använder 2700 kilo ägg om året. När det var som mest att göra kunde det gå 15 - 20 ton ägg om året.
Regionmuseets arkiv:
Övriga arkiv:
Berättelser >>>
Bildgalleri >>>
Recept >>>
Företagets hemsida >>>
Tillbaka till Dagens Företag >>>
Tillbaka till Första sidan >>>
Otto & Glassfabriken AB
Företagsnamn: Otto & Glassfabriken AB
Företagsform: Aktiebolag
Huvudkontor: Yngsjö
Lokalisering av tillverkning: Yngsjö
Ägare: Otto Albrektsson
Grundare: Otto Albrektsson, 2002
Eventuell nedläggning år:
Tidigare ägare:
Tillverkning: Glass
Råvaror:
Omsättning: 10 miljoner kronor
Antal anställda: 5
Marknad i Sverige: Lokalt I Skåne
Marknadsföring:
Export:
Produktutveckling:
Hinder för utveckling:
Varumärken: Ottos glass
Litteraturtips:
Övrigt:
Regionmuseets arkiv:
Övriga arkiv:
Berättelser >>>
Bildgalleri >>>
Recept >>>
Företagets hemsida >>>
Tillbaka till Dagens Företag >>>
Tillbaka till Första sidan >>>
Näsby Chark AB
Företagsnamn: Kristianstad Näsby Chark AB
Företagsform: Aktiebolag
Huvudkontor: Näsby industriområde
Lokalisering av tillverkning: Näsby industriområde
Ägare: Flera delägare inom familjen
Grundare: 1955 köpte Brita och Rune Persson Enarts charkuteriaffär, som har anor till början av 1900-talet.
Eventuell nedlägning år:
Tidigare ägare: Egon Sandkvist, Enart Persson, Rune och Brita Persson
Tillverkning: Charkuterier
Råvaror: Gris, nöt, vildsvin, hjort, ren, älg
Omsättning: 7 miljoner
Antal anställda: 5
Marknad i Sverige: Lokala butiker, marknadsknallar över hela landet
Marknadsföring: Nej
Export: Nej
Produktutveckling: Använda mera vilt i nya produkter
Hinder för utveckling:
Varumärken: Runes korv, Näsby korv, Renkorv, Älgkorv, Vildsvinskorv,
Litteraturtips:
Övrigt: Har även legotillverkning
Regionmuseets arkiv:
Övriga arkiv:
Berättelser >>> Rune Persson >>>
Bildgalleri >>>
Recept >>>
Företagets hemsida >>>
Tillbaka till Dagens Företag >>>
Tillbaka till Första sidan >>>
Larssons Chark, Tollarp
Företagsnamn: Larssons Chark Tollarp
Företagsform: Enskild firma
Huvudkontor: Tollarp
Lokalisering av tillverkning: Tollarp
Ägare: Shpetim Husaj
Grundare: Svea Ragnhild Larsson och Adolf Larsson, 1929
Tidigare ägare: Adolf Larsson, Svea R Larsson, Hans-Rune Jonasson, Jörgen Jonasson
Tillverkning: CharkuterierRåvaror: Gris, nöt, fläsk, hjort, struts, lamm,
Omsättning: 1,2 miljoner, 2006
Antal anställda: 1
Marknad i Sverige: Hela landet
Marknadsföring: På mässor, någon gång annons, kataloger - Eniro, Proact, One to one
Export: Nej.
Produktutveckling:
Hinder för utveckling: Rökugnarna går inte att flytta
Varumärken: Tollarpskorv,
Litteraturtips:
Övrigt: Jobbar också med legotillverkning till andra charkuteriföretag över hela landet.
Regionmuseets arkiv:
Övriga arkiv:
Berättelser >>> Shpetim Husaj >>> Se även tidningsartikel i SST 25/10 1983 >>>
Bildgalleri >>>
Recept >>>
Företagets hemsida >>>
Tillbaka till Dagens Företag >>>
Tillbaka till Första sidan >>>
Ingman Glass AB
Företagsnamn: Ingman Glass AB
Företagsform: Aktiebolag
Huvudkontor: Åhus
Lokalisering av tillverkning: Åhus
Ägare: Ingman Group Oy AB huvudkontor i Helsingfors
Grundare: Bonde Albrektsson blir glassmästare när Nordöstra Skånes Mejeriförbund startar tillverkning av glass i Åhus, 1950.
Eventuell nedläggning år:
Tidigare ägare: Bonde Albrektsson
Tillverkning: Glass
Råvaror: Soja, mjölk, grädde, socker och fett.
Omsättning: 10 miljoner euro
Antal anställda: 40
Marknad i Sverige: Hela landet
Marknadsföring:
Export: Hela Norden, England, Tyskland
Produktutveckling: En helt vegetarisk glass. Bli det vegetariska mejeriet med ost, mjölk och yoghurt.
Hinder för utveckling:
Varumärken: Tofuline, Åhusglass, Swedish Glace, finns även som Kocherglass.
Litteraturtips:
Övrigt:
Regionmuseets arkiv:
Övriga arkiv:
Berättelser >>>
Bildgalleri >>>
Recept >>>
Företagets hemsida >>>
Tillbaka till Dagens Företag >>>
Tillbaka till Första sidan >>>
Martins Rökeri AB
Företagsnamn: Martins Rökeri och Camping AB
Företagsform: Aktiebolag
Huvudkontor: Nyehusen
Lokalisering av tillverkning: Nyehusen
Ägare: Martin och Kerstin Hellström
Grundare: Martin och Kerstin Hellström, 1990
Eventuell nedläggning år:
Tidigare ägare:
Tillverkning: Rökning av fisk
Råvaror: Fisk främst ål och lax
Omsättning: 5 miljoner kronor
Antal anställda: 3, sommartid 6
Marknad i Sverige: Säljer i egen butik
Marknadsföring: En nöjd kund ger nya kunder
Export:
Produktutveckling: Egenkryddad rökt lax
Hinder för utveckling:
Varumärken:
Litteraturtips:
Övrigt:
Regionmuseets arkiv:
Övriga arkiv:
Berättelser >>> Rapport från studiebesök >>>
Bildgalleri >>>
Recept >>>
Företagets hemsida >>>
Tillbaka till Dagens Företag >>>
Tillbaka till Första sidan >>>
V&S Group
Företagsnamn: V&S Group,
Företagsform: Aktiebolag
Huvudkontor: Stockholm
Lokalisering av tillverkning: Nöbbelöv, Åhus
Ägare: Svenska staten
Grundare: 1917 som statligt monopolEventuell nedläggning år:
Grundades av: Staten
Tidigare ägare: L O Smith, ägde fabriken före 1917.
Tillverkning: Sprit
Råvaror: Vete, vatten, smakämnen
Omsättning:
Antal anställda: 240 i Åhus, 43 i Nöbbelöv. När Absolut lanserades 1979 fanns det totalt 54 anställda.
Marknad i Sverige: Hela landet
Marknadsföring:
Export: Till 126 länder.
Produktutveckling: Ständigt pågående.
Hinder för utveckling:
Varumärken: Absolut.
Litteraturtips:
Övrigt: 1917 17/10 bildades Vin & Spritcentralen, 1989 blev det Vin & Sprit AB och 1996 V&S Group.
Regionmuseets arkiv: Rapport från projekt Livsmedelsindustri i Kristianstad län 1980 >>>.
A0002, 1970, Bränneriinventering, F1J:1
Övriga arkiv:
Berättelser >>> Rapport från studiebesök >>> Tidningsartikel i Kristianstadbladet om ett Absolutmuseum i Åhus.
Bildgalleri >>>
Recept >>>
Företagets hemsida >>>
Tillbaka till Dagens Företag >>>
Tillbaka till Första sidan >>>
Lyckeby Culinar AB
Företagsnamn: Culinar AB (Lyckeby Culinar AB)
Företagsform: Aktiebolag
Huvudkontor: Fjälkinge
Lokalisering av tillverkning: Fjälkinge, NöbbelövÄgare: Sveriges Stärkelseproducenter, förening upa
Grundare: Sixten Holmkvist
Eventuell nedläggning år:
Tidigare ägare: Sixten Holmkvist
Tillverkning: Förädlar stärkelse, kryddmixer,
Råvaror: Stärkelse, kryddor,
Omsättning:
Antal anställda: 215
Marknad i Sverige: Hela landet
Marknadsföring:
Export: Hela världen
Produktutveckling:
Hinder för utveckling:
Varumärken: Culinar
Litteraturtips: Brantestam Charlie, (2002): En Culinarisk resa. Fjälkinge, 2002. Kronsjö, Oscar, (1935), Sockenkrönika, Jemshögs församling fordom och nu, tredje delen.
Övrigt: I ovanstående sockenkrönika finns en berättelse om stärkelseindustrins utveckling i västra Blekinge och nordöstra Skåne.
Regionmuseets arkiv:
Övriga arkiv: Jämshögs Museum >>>
Berättelser >>> Åke Wirtén >>> Lars Holmqvist >>>
Viktigt att tänka på när du läser, berättelserna är helt personliga och inte granskade av företaget.
Bildgalleri >>>
Recept >>>
Företagets hemsida >>>
Tillbaka till Dagens Företag >>>
Tillbaka till Första sidan >>>
Sveriges Stärkelseproducenter, förening u.p.a.
Företagsform: Andelsägare
Huvudkontor: Nöbbelöv
Lokalisering av tillverkning: Nöbbelöv, Bäckaskog, Jämjö, Mjällby
Ägare: Sveriges Stärkelseproducenter, förening u.p.a. (840 lantbrukare)
Grundare:
Eventuell nedläggning år:
Tidigare ägare:
Tillverkning: Stärkelse
Råvaror: Potatis
Omsättning: 1 161 259 miljoner kronor för hela koncernen
Antal anställda: 75 i Nöbbelöv
Marknad i Sverige: Hela landet
Marknadsföring:
Export: Hela världen
Produktutveckling: Ständigt pågående
Hinder för utveckling:
Varumärken: Lyckeby Potatismjöl till konsument
Litteraturtips: Mauritz, Jeanette (2006): Medlemmens nytta av vidareförädling i ett lantbrukskooperativt företag. Examensarbete / SLU, Institutionen för ekonomi vol. 441. ( Här kan du hämta Jeanettes examensarbete för hennes agronomexamen.)
Övrigt:
Regionmuseets arkiv:
Övriga arkiv: Arkivmaterial kommer att överlämnas till Skånes Näringslivsarkiv
Berättelser >>> Åke Wirtén >>>
Bildgalleri >>>
Recept >>>
Företagets hemsida >>>
Tillbaka till Dagens Företag >>>
Tillbaka till Första sidan >>>
Lantmännen Kronfågel AB
Företagsnamn: Lantmännen Kronfågel AB
Företagsform: Aktiebolag
Huvudkontor: Stockholm
Lokalisering av tillverkning: Vilan
Ägare: Lantmännen
Grundare:
Eventuell nedläggning år:
Tidigare ägare: KF Invest, LRF
Tillverkning: Slakt och förädling av ca 40 miljoner kycklingar/år varav 24 miljoner i Kristianstad som till största del säljs som hel kyckling och grillkyckling
Råvaror: Kycklingar
Omsättning:
Antal anställda: Totalt cirka 670 varav cirka 230 i Kristianstad.
Marknad i Sverige: Daligvaruhandeln, Food service sektorn, Industri
Marknadsföring: Annonser i populärpress, radioreklam, butiksmaterial, recept via mobil.
Export:
Produktutveckling: Utveckling av kycklingdetaljer och kryddade detaljer. Färdigstekta produkter.
Hinder för utveckling:
Varumärken: Stinas Kyckling, Kronfågel, Ivars
Litteraturtips:
Övrigt:
Regionmuseets arkiv:
Övriga arkiv:
Berättelser >>> Carl-Gustav Pagels >>>
Viktigt att tänka på när du läser, berättelserna är helt personliga och inte granskade av företaget.
Bildgalleri >>>
Recept >>>
Företagets hemsida >>>
Tillbaka till Dagens Företag >>>
Tillbaka till Första sidan >>>
Procordia Food AB Tollarpsfabriken, (Önos)
Företagsnamn: Procordia Food AB, Tollarpsfabriken
Företagsform: Aktiebolag
Huvudkontor: Eslöv
Lokalisering av tillverkning: Tollarp
Ägare: Orkla Food. Orkla är ett av de största börsnoterade företagen i Norge, 1995 köpte Orkla de svenska bolagen Procordia Food.
Grundare: Ragnar Wollin, 1903
Eventuell nedläggning år:
Tidigare ägare: Dettmar Wollin
Tillverkning: Sylt, marmelad, äppelmos, lingon
Råvaror: Socker, lingon, jordgubbar, hallon, äpple, björnbär, blåbär, hjortron, apelsinskal och apelsinkoncentrat
Omsättning:
Antal anställda: Omkring 80
Marknad i Sverige: Hela landet
Marknadsföring: Teve-reklam, annonser
Export: Norge, Danmark, Finland, USA, Schweiz
Produktutveckling:
Hinder för utveckling:
Varumärken: Ekströms, Felix, Bob och Önos
Litteraturtips:
Övrigt:
Regionmuseets arkiv: Livsmedelsindustri i Kristianstads län, rapport från projekt, juli 1980:>>>
Övriga arkiv:
Berättelser >>> Christian Wollin >>> Anita Danielsson >>> Från Procordia Food ABs hemsida, klicka på Önos. >>>
Viktigt att tänka på när du läser, berättelserna är helt personliga och inte granskade av företaget.
Bildgalleri >>>
Recept >>>
Företagets hemsida >>>
Tillbaka till Dagens Företag >>>
Tillbaka till Första sidan >>>
Malmberg Original Water Aktiebolag
Företagsnamn: Malmberg Original Water AB
Företagsform: Aktiebolag
Huvudkontor: Yngsjö
Lokalisering av tillverkning: Yngsjö
Ägare: Malmberggruppen AB
Grundare: Jöns Mattisson-Malmberg, 7 april 1866 / 1990 lanserades mineralvattnet Malmberg Original
Eventuell nedläggning år:
Tidigare ägare:
Tillverkning: Buteljerat vatten
Råvaror: Källvatten
Omsättning: 6 miljoner kronor
Antal anställda: 2 jobbar med mineralvatten
Marknad i Sverige:
Marknadsföring:
Export: Danmark, Holland, Spanien, UK, USA
Produktutveckling:
Hinder för utveckling:
Varumärken: Malmberg Original, Malmberg Stilla, Malmberg Citron
Litteraturtips:
Övrigt:
Regionmuseets arkiv:
Övriga arkiv:
Berättelser >>> Rapport från studiebesök >>>
Bildgalleri >>>
Recept >>>
Företagets hemsida >>>
Tillbaka till Dagens Företag >>>
Tillbaka till Första sidan >>>
Campbell Soup Sweden AB
Företagsnamn: Campbell Soup Sweden AB
Företagsform: Aktiebolag
Huvudkontor: Karpalund
Lokalisering av tillverkning: Karpalund
Ägare: Campbell Soup Sweden AB
Grundare: Dr John T Dorrance
Eventuell nedläggning år:
Tidigare ägare: Svenska Unilever
Tillverkning: Torra livsmedelsprodukter
Råvaror: Grönsaker, kryddor och mjöl
Omsättning: 594 miljoner kronor
Antal anställda: 170
Marknad i Sverige: Konsument- och störkök.
Marknadsföring: Butiksreklam, press och teve
Export: Baltikum
Produktutveckling: I egen regi
Hinder för utveckling: Finns inga
Varumärken: Blå Band, Bong, Touch of Taste
Litteraturtips:
Övrigt:
Regionmuseets arkiv:
Övriga arkiv:
Berättelser >>> Gunilla Tapper >>>
Bildgalleri >>>
Recept >>>
Företagets hemsida >>>
Tillbaka till Dagens Företag >>>
Tillbaka till Första sidan >>>
Tollarps Senap
Företagsnamn: Tollarps Senap
Företagsform: Enskild firma
Huvudkontor: Tollarp
Lokalisering av tillverkning: Tollarp
Ägare: Benny Kajson
Grundare: Siri och Nils Olsson, 1961
Eventuell nedläggning år:
Tidigare ägare: Siri Olsson, Ann-Britt och Cay Olsson
Tillverkning: Senap
Råvaror: Malda senapskorn, kryddor
Omsättning:
Antal anställda:
Marknad i Sverige:
Marknadsföring:
Export:
Produktutveckling:
Hinder för utveckling:
Varumärken: Tollarps Senap
Litteraturtips:
Övrigt:
Regionmuseets arkiv:
Övriga arkiv:
Berättelser >>>
Bildgalleri >>>
Recept >>>
Företagets hemsida >>>
Tillbaka till Dagens Företag >>>
Tillbaka till Första sidan >>>
Scan AB
Företagsnamn: Scan AB
Företagsform: Aktiebolag
Huvudkontor: Stockholm
Lokalisering av tillverkning: Vilan
Ägare: HK Roukatalo
Grundare: 1917 som Andelsslakteriet Långebro
Tidigare ägare:
1925 Kristianstadortens Nya Slakteriförening (KNS)
1935 KNS går ihop med Blekinge Läns Andelsslakteri och bildar Kristianstad-Blekinge Svinslakteriförening, (KBS).
1990, KBS går samman med Skanek Ekonomiska Förening.
1999 Swedish Meats
2007 HK Scan AB
Fler årtal >>>
Tillverkning: Svinslakteri, styckningsverksamhet, charkuteriproduktion
Råvaror: Gris
Omsättning: Scan AB 10 miljarder kronor
Antal anställda: 725 i Kristianstad och på Scan AB 3.300
Marknad i Sverige: ICA, Axfood, Coop, Bergendahl
Marknadsföring: Via press, TV
Export:
Produktutveckling: Egen produktuveckling placerad i Stockholm
Hinder för utveckling: Tillförsel av djur
Varumärken: Scan, Pärssons
Litteraturtips: Andersson, Thorsten, Lindbom, Gunnar, (1976): Boken om Kristianstad, Natur och Kultur. (RM) 1976. Lindbom, Gunnar, (1980): Lilla Paris. Sanna berättelser ur småstadslivet. Möllers Bokhandel. (RM)
Övrigt: Från Scans hemsida: Historien om Scan >>>
Regionmuseets arkiv: Livsmedelsindustri i Kristianstads län, rapport från projekt, juli 1980:>>>
Övriga arkiv:
Berättelser >>> Olle Mårtensson >>> Per- Erik Persson >>> Richard Tideman >>>
Sven och Britt Fasth >>>
Scan historik >>>
Viktigt att tänka på när du läser, berättelserna är helt personliga och inte granskade av företaget
Bildgalleri >>>
Recept >>>
Företagets hemsida >>>
Tillbaka till Dagens Företag >>>
Tillbaka till Första sidan >>>
Sture Bröd
Företagsnamn: Sture Bröd AB
Företagsform: Aktiebolag
Huvudkontor: Kristianstad
Lokalisering av tillverkning: Kristianstad
Ägare:
Grundare: Sture Rosenqvist, 1937
Eventuell nedläggning år:
Tidigare ägare: Sture Rosenqvist, Jan-Åke Svensson
Tillverkning: Baka bröd och konditorivaror
Råvaror:
Omsättning: 17,5 miljoner kronor
Antal anställda: 16
Marknad i Sverige: En radie på cirka 5 mil från Kristianstad
Marknadsföring:
Export: Nej
Produktutveckling:
Hinder för utveckling:
Varumärken: Bjärlövs grova, Gärds hembakta
Litteraturtips:
Övrigt:
Regionmuseets arkiv:
Övriga arkiv:
Berättelser >>> Jan-Åke Svensson >>> Christer Särnblad >>> Publiceras 2008.
Bildgalleri >>>
Recept >>>
Företagets hemsida >>>
Tillbaka till Dagens Företag >>>
Tillbaka till Första sidan >>>
Konsumbagarn
Företagsnamn: KonsumBagarn
Företagsform: Ekonomisk förening
Huvudkontor: Kristianstad
Lokalisering av tillverkning: Näsby industriområde, Kalmar, Växjö
Ägare: Konsumentföreningar i sydöstra Sverige
Grundare:
Eventuell nedläggning år:
Tidigare ägare:
Tillverkning: Fullsortimentsbageri
Råvaror: Mjöl, jäst, socker, sirap, mjölk, grädde
Omsättning: 143 miljoner kronor
Antal anställda: 141
Marknad i Sverige: Södra och Nordöstra Skåne, Blekinge, Småland, Östergötland, Halland samt Öland
Marknadsföring: Annonser i dagspress, fackpress, direktreklam i Coops annonsbilagor
Export:
Produktutveckling: Utveckling av nya brödsorter pågår hela tiden, just nu är det "hälsotrenden" GI och ekologiskt som gäller
Hinder för utveckling:
Varumärken: KonsumBagarn
Litteraturtips:
Övrigt:
Regionmuseets arkiv: Rapport från projekt Livsmedelsindustri i Kristianstad län 1980 >>>
Övriga arkiv:
Berättelser >>> Assar Bergkvist >>> Allan Nilsson >>> Sten Lindström >>> Erik Lindell >>>
Viktigt att tänka på när du läser, berättelserna är helt personliga och inte granskade av företaget.
Bildgalleri >>>
Recept >>>
Företagets hemsida >>>
Tillbaka till Dagens Företag >>>
Tillbaka till Första sidan >>>
Besök i pepparkakeland
I solgasset i väntan på färjan som tar mig över till Ivö är det svårt att få känslan av pepparkakor som för mig förknippas med jul, glögg och i bästa fall snö. Men väl på Ivöklackvägen dröjer det inte länge förrän pepparkasdoften smyger in genom bilfönstret. Ifö-bageriet som bakat pepparkakor sedan 1962 ligger till vänster i en stor anonym byggnad. Deras kända varumärken är pepparkakan Broby och Öljehult.
Patric Andersson tar emot i rummet där han gör över 2000 kilo pepparkaksdeg varje dag från 1 augusti till mitten av december. Överallt finns det deg.
- Jag börjar tidigt på morgonen och gör deg till nästa dag. All pepparkasdeg måste vila, berättar Patric. Nu har vi verklig högsäsong, den börjar redan i augusti. Nu ska vi baka pepparkakor för hela landet. Vi säljer faktiskt så långt norrut som till Kiruna. Det blir ungefär 400 000 pepparkakor om dagen. Under säsong jobbar vi 7 dagar i veckan
Tillbaka till Ifö-Bagaren >>>
Tillbaka till Första sidan >>>
Ifö-bagaren
Företagsnamn: Ifö-Bageriet AB
Företagsform: Familjeägt
Huvudkontor: Ivö
Lokalisering av tillverkning: Ivö
Ägare:
Grundare: 1962, Elin och Göthe Petersen
Eventuell nedläggning år:
Tidigare ägare: Familjeföretag
Tillverkning: Bakar pepparkakor
Råvaror:
Omsättning: cirka 3,5 miljoner kronor
Antal anställda: Alla tre delägarna arbetar i företaget
Marknad i Sverige: Hela Sverige
Marknadsföring:
Export: Tyskland
Produktutveckling:
Hinder för utveckling:
Varumärken: Broby, Öljehult
Litteraturtips:
Övrigt:
Regionmuseets arkiv:
Övriga arkiv:
Berättelser >>> Rapport från studiebesök >>>
Bildgalleri >>>
Recept >>>
Företagets hemsida >>>
Tillbaka till Dagens Företag >>>
Tillbaka till Första sidan >>>
Empaco blir Styckmästaren i Åhus
Grundarna lekte med ord
Meat Packing Company blir med lite omkastning av bokstäverna - Empaco och det är vad företaget döptes till när Stig Svensson och Carl-Axel Westerdahl grundade det 1976.
De nya ägarna en sammanslutning av 30 aktieägare har bestämt sig för att byta namn på företaget.
- Vi vill ha ett namn som ger en klang av lokal anknytning därför byter vi namn till Styckmästaren i Åhus, berättar Mats Kullberg som är vd. Vi kompletterar dagens sortiment med en satsning på att förädla, utveckla och marknadsföra nötstyckning med hängmörat och närproducerat kött.
Kontrollerar helheten
Men det blir också får- och lammstyckning och ett ekologiskt sortiment.
- Det unika är att vi kontrollerar helheten från producent via slakt och styckning till butik och restaurang. Vi skapar på så sätt goda förutsättningar för att vara det bästa alternativet både för producenter och för konsumenter, förklarar Mats Kullberg.
Procordia Food köpte företaget 1984 och 5 juni i 2007 såldes det till en konstellation av uppfödare, restauranger och butiker.
Har ambitionen att växa
- Styckmästaren i Åhus har en god produktionskapacitet som kan ökas en hel del. Det är en tillgång för oss som har ambitionen om tillväxt. Styckningen sker i stort sett fortfarande som ett hantverk. Var och en sköter styckningen av ett helt djur. Totalt jobbar 18 stycken i företaget och vi omsätter cirka 70 miljoner kronor, berättar Mats Kullberg vd för Styckmästaren i Åhus.
På Procordia Foods hemsida läser jag:
- Det är glädjande att vi kan lämna över Empaco till den nya ägargruppen. De nya ägarna har en mycket ambitiös målsättning med verksamheten och satsningen på närproducerat och ekologiskt ligger helt rätt i tiden. Det är tillfredsställande för verksamheten och för de anställda att det blir en ägare som satsar på utveckling, säger Mikael Aru, vd Procordia Food.
Leif Börje-Frid
Tillbaka till Empaco byter kostym >>>
Tillbaka till Första sidan >>>
Välkommen till en blogg om livsmedelshistoria i Kristianstads kommun
Hur gör du för att hitta rätt i bloggen?
Jo, Första sidan, överst bland Kategorierna är din dörr in i hela bloggen. Dit kan du alltid återvända om du kommer vilse. Klickar du på Första sidan ute i högermarginalen är du tillbaka på denna sida och kan börja om.
I Senaste nytt skriver jag om allt som är nytt och om nyheter jag springer på som rör Kristianstad kommuns livsmedelstillverkare. I Dagens Företag hittar du länkar till de företag som är verksamma i dag med mycket läsvärt. Fokuseringen ligger på de företag som industriellt tillverkar, har tillverkat, och förädlar livsmedel som andra säljer vidare Har du ett historiskt intresse går du in på Historiska Företag. Fokuseringen ligger då på de företag som på olika sätt har kopplingar till de i dag verksamma företagen.
I Efterlysning hittar Du bilder eller annat som vi, eller andra, undrar över och som du kanske har information om. Skriv och berätta. I Personliga berättelserär du välkommen att skriva ned din egen berättelse. Skicka gärna med bilder.
I Kuriosa hittar du diverse små korta anekdoter. I Minnesluckan får du aktuella öppettider och i Arkivmaterial finns länkar till arkiv. För dig som är nyfiken på projektet som sådant finns en Projektbeskrivning.
I Receptsamling samlar jag recept, från gamla böcker men även från arkivet och från dem som jag möter och pratar om mat. Du får gärna skicka in recept som du hittar eller tycker är väldigt gott och speciellt.
Mat för framtiden är en kategori som ger information om vilka utbildningar det finns i kommunen. Här finns även plats för visioner om mat. Saxat ur ... är precis som det låter. Korta små berättelser som jag hittar i böcker, tidskrifter, hembygdsskrifter, som dessutom finns uppräknande i Litteraturtips.
För dig som är nyfiken på vem som finns bakom, jag, i bloggen har du tillfälle att få veta lite om mig i Vem är jag?
Var kommer bloggens namn ifrån?
Grisfötter och wienerkorv på burk, är namnet på en film som gjordes om Kristianstads kommuns livsmedelsindustri i slutet på trettiotalet om Kristianstad kommuns livsmedelshistoria.
Ungdomar
Du som är ung och läser denna blogg. Tänk efter om dina far- och morföräldrar kanske har berättelser som passar här. Ni som vet att de är ovana vid datorer, be dem komma till Regionmuseet där de i lugn och ro kan få hjälp att läsa vad andra skrivit och kanske själv lägga till något. Det går också att lämna text skriven för hand. Så skriver jag in den. Lämna den i receptionen eller fråga om jag är inne.
Leif Börje-Frid
Franskbröd på Assars vis
Ett riktigt bra recept på franskbröd delar Assar gärna med sig av:
Vetemjöl, gärna kärnvetemjöl
1 l rumstempererat vatten
50 gr jäst
salt
lite socker för jäsning, cirka en matsked
och lite smält smör.
Blanda ut jästen i lite av vattnet.
Använd nu din känsla och rör ihop lagom med mjöl, salt, socker och smält smör så det blir en smidig deg som du låter jäsa. När den jäst en timme knådar du ned den i skålen, pressar ut jäsningen. Så gör du en gång till. Sedan tar du upp den på bakbordet knådar den rejält lägger den i formar och låter bröden jäsa en tredje gång och sedan gräddas de.
Det är rejäla franskbröd, påstår Assar Bergkvist.
Tilllbaka till Receptsamling >>>
Tillbaka till Första sidan >>>
Minnesluckan en kunskapsbank
Malmbergs vatten i Yngsjö
Gammalt vatten
- Drick det regn som föll för 5000 år sedan, säger Niklas Lindblad på Malmbergs i Yngsjö när han ger mig en flaska Malmbergs vatten medan han visar källan som inte syns.
Själva källan är dold i en stor väl låst plåtlåda. Källan hittades av en verklig tillfällighet. I samband med att Malmbergs i Yngsjö firade 110 år som brunnsborrarföretag demonstrerades en ny borrigg med kapacitet att borra djupt.
En veckas borrning
Borrningen pågick under en vecka och borren letade sig allt djupare ner i berglagren. När borren nådde 170 meter inträffade det som sker när oljeriggarna träffar på en oljekälla, vattnet sköt upp i en 4,5 meter hög vattenpelare upp ur borrhålet. Borrningen fortsatte ner till 245 meter.
En artesisk (självtryck) källa hade påträffats. Vattnet var cirka 14 grader varmt så företaget använde vattnet för uppvärmning men ännu ett tillfällighetens spel kom ivägen.
Sökte originalvatten
Kaj Mickos sökte ett originalvatten, ett slags "urtidsvatten" som inte blivit påverkat av miljögifter och andra föroreningar. I rapporter han sökte från SGU (Sveriges geologiska Undersökningar) pekades en triangel med speciellt goda förutsättningar ut vid Yngsjö. Kaj tar kontakt med Per Malmberg, som redan installerat en värmeanläggning i det som kallades Yngsjöhålet. Prover tas på vattnet av Naturhistoriska Riksmuseet som visar att vattnet är 5245 år plus minus 75 år.
Malmbergs Original Water föds. Numera säljs det på exklusiva restauranger. Företaget värmer i dag sina anläggningar på annat sätt.
Vem är jag?
Min journalistbana börjar i slutet på 80-talet och dessförinnan har jag nästan 20 år med socialt behandlingsarbete på meritlistan.
När jag nu får chansen att både skriva och prata med människor om deras livsmedelsminnen känns det som om jag knyter ihop två karriärer.
Under detta första år har jag fått bekräftat att alla människor bär på minst en berättelse. Det är mycket spännande och lärorikt att åka runt i kommunen och bara lyssna på andras erfarenheter, som jag återberättar för dig här i bloggen.
Foto: Jonny Nilsson
Receptsamling
Kom ihåg gamla recept kan vara viktiga att bevara. Kommer de in här i bloggen blir de även förvarade för framtiden i Regionmuseets arkiv.
Hermelinkakor >>>
Smålandskringlor >>>
Skaldjurssoppa med vit choklad >>>
Mormors kolakakor >>>
Gabriels fantasikaka >>>
Fiskarstek kan bli en kärleksstek >>>
Farmors gräddtårta >>>
Uppsittarmacka >>>
Recept på julkorv från Enarts Hemcharkuteri >>>
Gärdspinnar >>>
Flottbullar eller Krabbaluror >>>
Skärgårdsgrova >>>
Bäckaskogssoppa >>>
Pepparkakspaj >>>
Kristianstadsschnitzel med efterrätt >>>
Gunnel Carlsons Kvittenmarmelad >>>
Elisabeths bröd >>>
Idas kleneter >>>
Idas pepparkakor >>>
Franskbröd på Assars vis >>>
Tillbaka till Första sidan >>>
Kristianstad och livsmedelsindustrin - berättelser för samtid och framtid.
Bakgrund
I Skåne och inte minst kring Kristianstad finns en stor koncentration av livsmedelsindustrier. I Kristianstad kommun räknas totalt ca 1 600 företag inom livsmedelsproduktion och förädling som sysselsätter 4 500 personer. Kristianstadslättens bördiga jordar och intensiva odlingar samt förädlingen av jordbrukets produkter har gett ett stort genomslag på industrisidan. Kring livsmedelsindustrin finns dessutom en stor servicesektor och transporter, verkstäder, laboratorier, marknadsföring, livsmedelsutbildning etc. Här finns många av livsmedelsindustrins mest kända varumärken: Absolut, BoB, Önos, Blå Band, Bongs, Kronfågel, Åhus glass, Swedish Meat, Skånemejerier och Konsumbagaren för att nämna några.
En stor bransch
Livsmedelsindustrin är en av de största industribranscherna i Sverige och varje dag kommer alla i samhället i beröring med den, för varje dag äter vi mat. Trots detta är livsmedelsindustrins historia inte skriven och saknar till stora delar dokumentation. Ett faktum som också gäller för de företag som finns och har funnits i Kristianstad.
Det är en viktig och angelägen uppgift att bevara och berätta om historien, för i grund och botten handlar det om att förstå det samhälle och den värld vi lever i. Vi behöver kunskap och insikter om hur det samhälle vi lever i har utvecklats och förändrats. Varför ser det ut som det gör? Vad berättar livsmedelsindustrins historia i Kristianstad kommun om oss själva och samhället? Vilken betydelse har livsmedelsindustrin haft för Kristianstad och vilka incitament ligger till grund för valet av lokalisering? Vilka är de transekonomiska fördelarna i denna bygd?
Livsmedelsindustrins historia är ett stort och komplext ämne med många ingångar, som råvara, produktion, konservering, förpackning, transport, konsument och konsumtion. Perspektiv som klass, genus, generation och etnicitet väcker intressanta frågor och problemställningar. Branschen är också knuten till urbanisering, ekonomi och politik.
Samla berättelser
Samla in berättelser och dokumentera livsmedelsindustrins historia i Kristianstadbygden.
Livsmedelsföretagen började etablera sig i och kring Kristianstad redan under andra hälften av 1800-talet men den stora expansionen skedde under 1900-talet. Det är hög tid att genomföra ett dokumentationsarbete för att samla in material och kunskap som kan ge en översiktlig kartläggning av de industrier som funnits och som ännu är i drift.
Dokumentationen bör omfatta historiker samt uppgifter om vad som finns kvar av arkiv, byggnader, produktionsutrustning, trycksaker och föremål. Det är av hög prioritet att identifiera viktiga nyckelpersoner, som ännu är i livet, för att genom intervjuer samla in kunskaper, erfarenheter och minnen som inte finns i de officiella handlingarna.
Ta fram kunskapsbas
Det är angeläget att ta fram denna kunskapsbas för att kunna ta fram strategier och fatta beslut om vad vi vill bevara för samtid och framtid men som också kan utgöra en resurs för olika aktörer som finns i Kristianstad kommun som företag och näringsliv, högskolan, regionmuseet, turistorganisationer och upplevelseföretag, hembygdsföreningar med flera. Inte minst kan detta kunskapsunderlag användas i arbetet med att stärka och berika Kristianstad kommuns profil. Livsmedelsindustrins tidiga etablering i bygden med sin långa kontinuitet bidrar till att ge profilen legitimitet och vara identitetsskapande. Historien berättar och ger signaler som branschkunnande, uthållighet och attraktivitet. Om kunskapen om denna långa och intressanta historia, även sett i ett regionalt och nationellt perspektiv, kan få en bred spridning och förankring hos kommuninvånarna, ökar möjligheterna till en förståelse och fördjupande insikter om profilens innebörd.
Det insamlade materialet har också en potential att ligga till grund för utvecklingsprojekt av olika slag och kan arbetas in såväl i den övergripande marknadsföringen av kommunen som hos enskilda företag och organisationer.
Projektplan och projektorganisation
Initiativtagare till insamlings- och dokumentationsprojektet om livsmedelsindustrins historia och kulturarv i Kristianstadbygden är regionmuseet, Kristianstad kommun, Högskolan och enskilda ideella personer med anknytning till livsmedelsindustrin. Denna grupp bestående av landsantikvarie Barbro Mellander, näringslivskoordinator Per Hallqvist, universitetsadjunkt Håkan Pihl, direktör Boo Nelson och direktör Bertil Nilsson, är beredda att delta i arbetet genom att ingår i en referensgrupp. Regionmuseet tar på sig huvudansvaret för att genomföra insamlings- och dokumentationsarbetet samt att uppordna, förvara och tillhandahålla det insamlade materialet. Arbetet ska ske i nära samarbete med den ekonomiska institutionen vid Kristianstad Högskola.
Projektet föreslås innehålla följande:
- Översiktlig kartläggning av de livsmedelindustrier i Kristianstad kommun som funnits eller finns mellan åren 1870 - 2005 (som ej understiger xx årsanställda) genom arkiv- och litteraturstudier. Redovisas i ett sökbart databaserat register.
- Formulera presentationer av de mest intressanta företagen i form av kortfattade historiker med uppgifter som tillkomstår, ägare, produktion, större förändringar med mera.
- Genomföra en inventering av vad som finns kvar av företagens arkiv, byggnader, produktionsutrustning, trycksaker, företagsfilm och föremål.
- Genomföra ett antal intervjuer med nyckelpersoner som kan förmedla kunskap, minnen och erfarenheter som inte finns i de officiella källorna.
Bearbeta materialet
Det insamlade materialet ska bearbetas, sammanställas och presenteras i en rapport. Det insamlade kunskapsunderlaget ska uppordnas, förtecknas och förvaras i Regionmuseet arkiv och hållas tillgängligt för alla intresserade; den breda allmänheten, skolor på alla nivåer, högskola/universitet, fritidsforskare, företag och näringsliv, organisationer och föreningsliv.
Kristianstad den 10 juni 2005
Barbro Mellander
Landsantikvarie i Skåne