Besök i pepparkakeland
2007-09-13
I solgasset i väntan på färjan som tar mig över till Ivö är det svårt att få känslan av pepparkakor som för mig förknippas med jul, glögg och i bästa fall snö. Men väl på Ivöklackvägen dröjer det inte länge förrän pepparkasdoften smyger in genom bilfönstret. Ifö-bageriet som bakat pepparkakor sedan 1962 ligger till vänster i en stor anonym byggnad. Deras kända varumärken är pepparkakan Broby och Öljehult.
Patric Andersson tar emot i rummet där han gör över 2000 kilo pepparkaksdeg varje dag från 1 augusti till mitten av december. Överallt finns det deg.
- Jag börjar tidigt på morgonen och gör deg till nästa dag. All pepparkasdeg måste vila, berättar Patric. Nu har vi verklig högsäsong, den börjar redan i augusti. Nu ska vi baka pepparkakor för hela landet. Vi säljer faktiskt så långt norrut som till Kiruna. Det blir ungefär 400 000 pepparkakor om dagen. Under säsong jobbar vi 7 dagar i veckan
Tillbaka till Ifö-Bagaren >>>
Tillbaka till Första sidan >>>
Kommentarer
Trackback