Go rögad ål hos Martin i Nyehusen

2007-09-20
Studiebesök på Martins Rökeri & Camping i Nyehusen blev en slingrande upplevelse.

Martin Hellström ålafiskare i fjärde generationen har tillsammans med hustrun Kerstin ett rökeri i Nyehusen, söder om Yngsjö. Martin fiskar ålen själv men köper även in av andra fiskare. För ålafiskare är hösten bara en förberedelse inför julen. Det gäller att få in så mycket ål som möjligt i frysen. I mitten av november börjar den stora julstressen.

I rökeriet har han hjälp av dottern Chatrin som lär sig alla finesser som behövs för att ålen ska bli perfekt rökt.

- De som köper ål hos oss får den färdig för grytan eller stekpannan, berättar Martin medan han tar fram en låda med ål.

I lådan ligger ett tjugotal ålar alldeles stilla som om de är döda. Men i samma stund Martin tar tag i lådan börjar ålarna slingra sig. Med ett vant grepp lyfter Martin upp ål efter ål och sticker dem. Chatrin trär upp ålarna på en ståltråd så att de kan hänga en stund för att sedan lättare kunna flå dem.
 
Det är fascinerande att se samspelet mellan far och dotter. Medan han flår ålen gör hon i ordning för att rensa dem från innanmätet.

- Nu är den färdig för grytan, säger Chatrin.

På väg därifrån tycker jag det är synd att jag kom en dag för tidigt. den rökta ålen är färdig först då. Men en chili och limemarinerad lax får duga så länge.

Och snart ska ni få läsa berättelsen om femte generationen som sysslar med ål som yrke. Chatrin har nämligen lovat ställa upp och berätta.
Leif

Tillbaka till Martins Rökeri >>>

Tillbaka till Första sidan >>>

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback