Malmbergs vatten i Yngsjö

2007-09-10

                                                  

Gammalt vatten

- Drick det regn som föll för 5000 år sedan, säger Niklas Lindblad på Malmbergs i Yngsjö när han ger mig en flaska Malmbergs vatten medan han visar källan som inte syns. 

Själva källan är dold i en stor väl låst plåtlåda. Källan hittades av en verklig tillfällighet. I samband med att Malmbergs i Yngsjö firade 110 år som brunnsborrarföretag demonstrerades en ny borrigg med kapacitet att borra djupt.

En veckas borrning
Borrningen pågick under en vecka och borren letade sig allt djupare ner i berglagren. När borren nådde 170 meter inträffade det som sker när oljeriggarna träffar på en oljekälla, vattnet sköt upp i en 4,5 meter hög vattenpelare upp ur borrhålet. Borrningen fortsatte ner till 245 meter.

En artesisk (självtryck) källa hade påträffats. Vattnet var cirka 14 grader varmt så företaget använde vattnet för uppvärmning men ännu ett tillfällighetens spel kom ivägen.

Sökte originalvatten
Kaj Mickos sökte ett originalvatten, ett slags "urtidsvatten" som inte blivit påverkat av miljögifter och andra föroreningar. I rapporter han sökte från SGU (Sveriges geologiska Undersökningar) pekades en triangel med speciellt goda förutsättningar ut vid Yngsjö. Kaj tar kontakt med Per Malmberg, som redan installerat en värmeanläggning i det som kallades Yngsjöhålet. Prover tas på vattnet av Naturhistoriska Riksmuseet som visar att vattnet är 5245 år plus minus 75 år.

Malmbergs Original Water föds. Numera säljs det på exklusiva restauranger. Företaget värmer i dag sina anläggningar på annat sätt.

Leif Börje-Frid

Tillbaka till Malmbergs Original Water Aktiebolag

Tillbaka till Första sidan >>> 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback