Vete blir en absolut exportsuccé i flytande form

2007-09-25

I dag är då dagen då jag får se hur vete blir en dryck som många runt om i världen trängtar efter, James Bond  och några miljoner till.  Den 16 mars 2004 producerades den 1 000 000 000:e , en miljard, flaskan Absolut Vodka i Åhus.


I ena änden kommer det in vete från södra Sveriges bönder och i den andra kommer det ut en absolut ren produkt. Vägen däremellan är ganska spännande. Jag kommer just från Nöbbelöv där spriten destilleras innan den i tankbilar transporteras till Åhus för smaksättning och försäljning.

Cirka 2 kilo vete blir en liter finsprit. Varje dag kommer det in 12-16 lastbilar med vardera 38 ton vete. Varje timme framställs det omkring 7000 liter 96 procentig finsprit.

Väl inne i processen omvandlas stärkelsen i vetet till jäsbart socker för att sedan jäsa till sprit. Det känns på lukten som om jag är i ett bageri. I åtta tankar som var för sig rymmer 600 kubikmeter vätska jäser och puttar det.

Utifrån ser destilleriet ut som en flaska, för den som har fantasi och det har jag. Själva destilleriet består av kolonner i olika storlek där finkelolja och annat ovidkommande destilleras bort. Destilleriet består av 11 mil rör som är ihopkopplade. Puh!

Efter tre timmars promenerande, trappspringade är jag ganska färdig när jag lämnar området, fylld av kunskap om hur absolut vodka framställs. Lars Olsson Smith, brännvinskungen kallad, introducerar föregångaren till Absolut vodka, Absolut Rent Brännvin, i Stockholm 1879.

På denna blogg kommer du inom en snar framtid att få läsa några personliga berättelser om arbetet i Nöbbelöv och i Åhus. Och även från ett gammalt bränneri.


Leif

Tillbaka till V&S Group >>>

Tillbaka till Första sidan >>>


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback