Fiskarstek kan bli en kärleksstek

2008-04-10
I dag var jag på besök i Åhus på Anders Håkansgården och S:ta Annas Gille. En man kom med en mängd tidningsurklipp ivriga händer började genast sortera. Bland alla artiklarna  hittade vi detta recept på torsk som vi tror är från saligen avsomnade tidningen Arbetet. Artikeln är från den 24 november 1974. Tidningen hade tydligen en tävling men Eugen Montelins recept är utom tävlan.

Från tidningsartikeln citerar jag:

"Det är konstnär Eugen Montelin i Åhus som har lämnat receptet. Eugen Montelin har forskat mycket i fattigmans fiskrätter - han har uppemot 50-talet recept. Han har t ex framträtt i TV tillsammans med Lasse Holmqvist (som sitter med i vår jury) och där lagade de båda matglada herrarna "Fiskarens leverkokta torsk".

Men i dag bjuder Eugen Montelin på Fiskarstek. Eller med ett annat namn: Kärleksstek.

- Fiskarstek är det korrekta namnet, förklarar Eugen Montelin, men rätten har fått många andra benämningar. Den användes som festmat hos det enkla folket, vid födelsekalas, bröllop, barndop och begravningar.

- Namnet Kärleksstek härstammar från bröllopsfestligheterna och barndop.

Här är receptet:

Fiskarstek för 4 personer.

Rensa en torsk på ca 1,5 kilo. Om möjligt ska huvudet sitta kvar. Skölj försiktigt, tvätta den ej. Tag en braspanna, smöra den väl, täck den smörade botten med ett lager lökskivor (vanlig gul lök), över detta skall läggas ett lager tomatskivor (har ni inte tomater hemma kan ni ta tomatpuré). Nu är braspannan färdig.

Ta sedan den rensade torsken, skåra den med ett 10-tal tvärsgående skåror över ryggen, ta en burk ansjovisfiléer, placera filéerna i torskens ryggskåror. Lägg därefter torsken på bädden i braspannan.

Slå ansjovisspadet över torsken, salta och peppra efter behag, sätt in den i ugnen mellan 200 - 225 grader och stek. Vid behov späd steken med lite vatten, men försiktigt. Känn efter med en sticka när rätten är färdig. Blir god som den finaste oxfilé.

PS. Om du har en skvätt vitt vin, slå lite över steken, den mår väl av det - och det gör du också!

Avslutningsvis skall omtalas att Fiskarstek är en av de goda Österlen-rätterna."

Så långt Eugen Montelins recept.

I dag är torsk inte fattigmansmat och vi använder väl inte ens det uttrycket.

Laga, smaka och njut. Om du lagar Fiskarstek skriv gärna i Kommentarer hur rätten och festen blev.

Leif Börje-Frid

Tilllbaka till Receptsamling >>>

Tillbaka till Första sidan >>>

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback