Skattemyndigheten stal hans livsverk

2008-07-30

Samtal med Lars Holmqvist 16 juli 2007 i hans och hustrun Lailas hem i Ravlunda.


Namn: Lars Holmqvist

Bostad: Ravlunda

Född: 1946

Arbetsplats: Culinar, som gundades av hans far Sixten Holmqvist, 1918 - 1994.


Resan till USA kom att betyda mycket

- Mina föräldrar bodde i Stockholm men var på en fest i Malmö och då passade jag på att födas, så jag är skåning, säger Lars Holmqvist med glimten i ögat.


Lars far, Sixten Holmqvist är välkänd i Kristianstad och Fjälkinge som skaparen av Culinar.

Sixten Holmqvist började sin arbetsbana, på 30-talet, på Klippans pappersbruk och han utbildade sig till kemist. Han blev lovad ett jobb på pappersbruket men av någon anledning fick han det inte.


- Då bestämde han sig för att åka till USA, det var innan kriget brutit ut 1939. En resa som jag tror var väldigt betydelsefull för honom. Han var kreativ och hade många idéer om papper och pappersförpackningar. Precis när han fått jobb på ett företag och skulle prova lite av sina idéer bröt kriget ut i Europa.


Före resan till USA hade Sixten Holmqvist gjort militärtjänst. På grund av sina kemikunskaper fick han utbildning i sabotageteknik, sprängämneskunskap och om hur minor skulle apteras.


- I USA blev han uppsökt av konsulatet och beordrad att åka hem direkt. Hans kunskaper behövdes i försvaret, berättar Lars. Han kunde inte säga nej. Under ett par år gjorde han sin krigstjänst.


Livsmedel under kriget krigsviktig industri
Efter sin krigstjänstgöring började Sixten Holmqvist att jobba på ett livsmedelsföretag som hette Vexos. Långt senare startade Sixten ett företag i Maglehem som hette Vexos. Att jobba i livsmedelsindustri under kriget bedömdes som en krigsviktig industri och då slapp han att bli inkallad fler gånger.


- Annars hade han nog blivit inkallad till militären flera gånger. Nu slapp han det.


Efter Vexos blev det jobb på Arméförvaltningen i Stockholm till 1947 som laboratoriechef. Under denna tid lärde han känna Herbert Felix och den vänskapen skulle betyda mycket för dem båda.


- Min far funderade redan på 30-talet  på att göra kryddemulsioner baserade på kryddextrakt främst för livsmedelsindustrin. Men inte förrän den 8 maj 1944 inregistrerades företaget AB Culinar med Marianne och Nils Siegbahn som delägare och Nils blev verkställande direktör.


Företaget startade i Linköping, där makarna Siegbahn bodde, men flyttade snart till bostadsområdet Äppelviken  Stockholm.


- Far hade lärt känna Sune Klevås under militärtjänstgöringen så han blev den förste och ende anställde i företaget de första åren.


Blev erbjuden jobb på Felix
Sixten Holmqvist blev, 1947, erbjuden jobb, av Herbert Felix, som disponent på Felix i Eslöv. Han nappade direkt Sixten var född i Ljungbyhed så det var som att komma hem.


- Far och mor flyttade till Eslöv men Culinar blev kvar uppe i Stockholm några år till. 1952 fick Sixten tips om ett nedlagt bränneri i Fjälkinge. Två järnvägsvagnar packades och Sune Klevås följde med till Skåne.


Sixten fortsatte att jobba på Felix fram till 1964.


- Två år tidigare hade Sockerbolaget köpt Felix i köpekontraktet ingick att Herbert Felix och min far skulle stanna kvar i två år. Det fick vad som i dag kallas optioner.


Det innebar att Sixten Holmqvist hade lite kapital med sig när han satsade fullt ut på Culinar, som fick sitt namn av det latinska ordet culina - kök.


- Dessförinnan hade han åkt upp om söndagarna, för detta var ju långt före fax, mobiltelefon och epost. Men 1964 flyttade han hustrun Elle till Kiaby och satsade för fullt. I rask takt anställde Sixten många nya medarbetare.


Herbert Felix flyttade till Rom och jobbade oavlönat för FN.


Svenska kryddor till chipsen
Chips hade hittills varit kryddade med salt men i USA hade Sixten sett andra kryddor på chipsen.


- Det fanns två chipstillverkare i landet Estrella och OLW, han tog fram speciella smaker till vart och ett av företagen. Han ville ha svenska kryddor därför blev det bland annat dill och gräslök. Han såg tidigt trender och det var på både gott och ont. När det var gott kom det in nytt kapital i kassan men när det gjorde ont läckte det också ut mycket pengar.


Culinar byggde på stor specialkunskap som var riktad direkt till livsmedelsindustrin.


- Culinar var inget varumärke till konsumenter utan enbart till livsmedelsindustrin och så är det fortfarande, berättar Lars.


En annan stor entreprenör i Kristianstadtrakten var Sven-Erik Kulldorf på Bjäre.


- Far och han var goda vänner. Båda har fört ut namnet Kristianstad internationellt och fått det förknippat med både livsmedelsförädling och maskiner för förädling. Även Kristjan Waltenberg på KBS var med om att föra ut Kristianstad över världen.


Culinar låg ofta rätt i tiden med nya produkter och ibland blev till och med för tidigt.


- Far såg redan i USA att sojabönan skulle kunna bli något. Han var säker på att kunna föda ännu fler människor med vegetariskt kött än det röda. Sojabönan var lättare att hantera och den behövde inte slaktas. Han kallade sojabönan för det gröna köttet.


Gammalt fruktlager i Maglehem
Sixten Holmqvist köpte ett gammalt fruktlager i Maglehem, där i dag Pelles Pizza ligger och startade ett nytt företag Vexos, där kom det igen efter nästan 40 år, som skulle sälja vegetarisk mat till konsumenter. Han kontrakterade bönder för odling av grönsaker. Han gjorde försök med att bygga lager som skulle kunna lagra grönsaker så att företaget inte var så säsongsbundet.


- Han hade stora planer med färdig, djupfryst, vegetarisk mat. Det fanns, jag tror det var Friggs som hade sina djupfrysta produkter men i övrigt fanns det ingen konkurrens. Han satsade mycket pengar men det var för tidigt. Projektet fick läggas ned.


I samma veva blev Sixten Holmqvist anklagad för skattefusk. Ungefär samtidigt som skattemyndigheten gjorde razzia mot Ingmar Bergman, Jakob Palmstierna och flera andra drabbades även Sixten Holmqvist.


- Det var hemskt, berättar Lars. Klockan sex på morgonen knackar skattemyndigheten på dörren. Väller in i huset och sätter lappar på allt som går att sälja. Far blev försatt i personlig konkurs och fick gå ifrån hela sitt livsverk. Tio år senare blev han frikänd för skattefusk men då var hans livsverk i andras händer.


Startade på nytt i Malmö
Sixten var inte knäckt han flyttade till Malmö och startade ett nytt företag.


- Han startade företaget Food Processor Service, FPS, och det levde han gott på. Han levererade bland annat maskiner till Åland och var med om att bygga upp deras chipsindustri. Han fick till och med någon form av utnämning. Han hjälpte även Ahlgrens i Gävle med produktframtagning. Fortfarande jobbade han väldigt intensivt, berättar Lars Holmqvist.


Sixten Holmqvist var fortfarande bitter för att skattemyndigheten tagit ifrån honom hans livsverk.


- Jag tror inte att han någonsin kom över det. Henning Sjöström som var hans advokat sa rent ut "att det var för djävligt som de behandlat honom".

Något som var viktigt för Sixten Holmqvist var samarbetet med Herbert Felix.


- Medan min far byggde upp Culinar jobbade han som disponent på Felix i Eslöv, berättar Lars. Deras samarbete var väldigt fruktbart. Herbert var välutbildad och såg nog min fars kapacitet. Herbert var en känslomänniska. Han skällde och berömde med samma frenesi. Han kunde avskeda folk på stående fot. Då fick min mor, som var Herberts sekreterare, rycka in och oftast fick hon Herbert att anställa dem några minuter senare.

Felix stor kund hos Culinar

Felix köpte färdiga kryddblandningar för sina olika inläggningar från Culinar.


- Felix var en stor kund i ett fortfarande väldigt litet företag med några få anställda. Men det växte långsamt och i början av sextiotalet var det ett femtiotal anställda.


Efter kriget kom det många arbetsvilliga från de krigsdrabbade länderna.


- Jag kommer ihåg flera av dem, berättar Lars. Felix blev som en smältdegel här fanns Herbert själv från Österrike, Whithold Reichman från Polen som marknadschef, Wopenka, också Polen  och Scwarzkopf från Tyskland. De bidrog med massor med nybyggaranda. De vill komma in i det svenska samhälle så de lärde sig svenska på några månader.


Sixten Holmqvist startade även ett annat företag ute i Fjälkinge, det vad FoodCo.


- De tillverkade maskiner för livsmedelsindustrin och de byggde även hela livsmedelsindustrier runt om i världen.


Leif Börje-Frid

Citat ur boken, En Culinarisk resa, Charlie Brantestam, sidan 10:

"Den 8 maj 1944 inregistrerades AB Culinar av Sixten Holmqvist och Nils Siegbahn med Sune Klevås som enda anställd och med uppgift att utveckla och standardisera olika emulsionskryddor."


I boken Korv, mos och människor av Lars Eriksson nämns Sixten Holmqvist om potatismos sidan 97.

Tillbaka till Lyckeby Culinar >>>

Tillbaka till Första sidan >>>


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback