Smålandskringlor
2008-07-18
Här kommer mitt recept på Smålandskringlor:
100g smör
1 dl socker
1 msk hjorthornsalt
8 dl vetemjöl
3 dl grädde
1 ägg
Blanda vetemjöl, hjorthornsalt, socker och smör. Blanda sist ner grädde och ägg. Forma runda kringlor av degen och doppa dem i strösocker. Bakas i 225 grader till de är gyllenbruna (ca 8-10min)
Lätt som en plätt!
Detta recept kommer från min hemby Virestad i Småland.
Varje gård och husfru har sitt eget recept såklart. Många gånger tog man vad som man hade i skafferiet ... något som började bli lite gammalt ... allt skulle tas vara på inget fick slngas och då var ett kringelbak räddningen.
Man kan använda vilket mjöl som helst, vete blandades oftast upp med rågmjöl eller kornmjöl. Smöret var dyrt så blev det ister istället. Grädden var oftast sur, men den var dock alldeles värdefull för att slängas. Ägg och smör användes bara då kringlorna skulle serveras vid festligare tillfälle.
Så visst var de duktigare och mer kreativa förr. att hushålla med våra resurser är något vi alla borde lära oss lite mer av, kanske vi borde fråga våra äldre om hur de gjorde.
Katharina Johansson
Ekströms Café & Bageri AB
Tilllbaka till Receptsamling >>>
Tillbaka till Första sidan >>>
100g smör
1 dl socker
1 msk hjorthornsalt
8 dl vetemjöl
3 dl grädde
1 ägg
Blanda vetemjöl, hjorthornsalt, socker och smör. Blanda sist ner grädde och ägg. Forma runda kringlor av degen och doppa dem i strösocker. Bakas i 225 grader till de är gyllenbruna (ca 8-10min)
Lätt som en plätt!
Detta recept kommer från min hemby Virestad i Småland.
Varje gård och husfru har sitt eget recept såklart. Många gånger tog man vad som man hade i skafferiet ... något som började bli lite gammalt ... allt skulle tas vara på inget fick slngas och då var ett kringelbak räddningen.
Man kan använda vilket mjöl som helst, vete blandades oftast upp med rågmjöl eller kornmjöl. Smöret var dyrt så blev det ister istället. Grädden var oftast sur, men den var dock alldeles värdefull för att slängas. Ägg och smör användes bara då kringlorna skulle serveras vid festligare tillfälle.
Så visst var de duktigare och mer kreativa förr. att hushålla med våra resurser är något vi alla borde lära oss lite mer av, kanske vi borde fråga våra äldre om hur de gjorde.
Katharina Johansson
Ekströms Café & Bageri AB
Tilllbaka till Receptsamling >>>
Tillbaka till Första sidan >>>
Kommentarer
Postat av: Frida
Kul blogg! Det märks att du gillar att blogga!
Trackback