Bjäre plantskola för effektiv marknadsföring

2008-05-14

Samtal med Lennart Svensson i hans hem i Åhus

Namn: Lennart Svensson
Bostadsort: Åhus
Född: 1933
Arbetsplatser: Bjäre 1966 - 1972 och KBS 1972 - 1989


Anställning genom en tillfällighet

Lennart Svensson anställdes som personalkonsulent i årsskiftet 1965 - 66. Han är utbildad socionom sedan 1960, på linjen för kommunal ekonomi. Det var mer eller mindre en tillfällighet att Lennart hamnade på Bjäre i Karpalund.


- En studiekamrat, Kjell Johansson, från socialinstitutet i Lund var personalchef på Bjäre och uppmanade mig att söka. Min hustru Anita och jag bodde då i Jönköping och tänkte att vi kunde röra på oss. Jag kom till ett företag där entusiasm och nybyggaranda frodades. Det fanns en vilja att satsa.


Det märktes inte minst när en ny läsk, merry fruktsoda skulle lanseras med hjälp av en rosa Rolls Royce och en livs levande elefant.


- Företaget utlyste en kapsyltävling, den som samlade mest kapsyler, från Merryflaskor, vann en rosa Rolls Royce och den som kom jumbo fick jumbopriset en elefant. Bilen gick visst till Svenska Missionskyrkans ungdomsförbund och elefanten till en man som skänkte den till Parken Zoo i Eskilstuna.


Merry och Mer var stora säljsuccéer. Det mesta av produktionen var automatiserad förutom den sista delen när flaskorna skulle packas i kartonger som skulle ställas på pallar.


Kvinnor slitstarkare
- Männen var riktiga vecklingar de stod inte ut med det enformiga arbetet så länge, de gnällde över ont i ryggen. Kvinnorna däremot var nog av segare virke för de gnällde nästan aldrig. Fast kanske vi slet ut många kvinnor i förtid, säger Lennart med lite eftertänksamhet i rösten.


En annan storsäljare var konserverad potatis på burk. Potatis som odlades i Tornedalen och i Kristianstadstrakten. Nybyggarandan gjorde att alla tjänstemän förväntades arbeta så mycket som behövdes innan de gick hem för dagen, berättar Lennart och fortsä'tter:


- Någon övertidsersättning var det aldrig tal om. Vi skämtade om chefen att han mycket väl kunde ringa vårt arbetsrum på kvällen klockan nio och svarade vi inte undrade han om vi inte hade något att göra. Det ska sägas att fackanslutningen på tjänstemannasidan var väldigt dålig, kanske 20 procent av 300 tjänstemän. Det fanns även 300 kollektivt anställda.


Chefen bodde nästan på företaget
Chefen Sven-Erik Kulldorf bodde mer eller mindre på företaget och krävde nästan samma hängivna inställning av tjänstemännen.


- Jag kan ju bara prata för tjänstemännen men vi var nästan som en familj och en gång om året bjöds vi på en hejdundrande personalfest med våra respektive. Vi fick dessutom på den fritid vi faktiskt hade nyttja företagets resurser för privata ändamål. Vi var några stycken som använde laboratoriet för att experimentera fram öl som skulle vara för privat bruk. Det blev mest vinäger så vi hällde ut den.


Direktör Kulldorf var en visionär som var hänsynslös mot sig själv , berättar Lennart och fortsätter:

- Han mer eller mindre bodde på företaget. På Bjäre frodades de goda idéerna. Chefen var mycket tillåtande hur vild idén än var, bara den som la fram den trodde på den själv och var villig att jobba för den. På så sätt var företaget en plantskola för mången god och ibland vild marknadsföring. Att bli anställd på Bjäre sågs nog av många som ett steg i karriären.


Bjäre blev Novia

En stor organisationsförändring genomfördes på Bjäre under Lennarts tid som personalkonsulent. Bjäre var ett helägt dotterbolag till Margarinbolaget, som i sin tur ägdes av Unilever och Aritmos till vardera 50 procent, 1970 köpte Unilever ut Bjäre från Margarinbolaget och fusionerade det med sitt eget märke Blå Band till Novia Livsmedelsindustrier AB. Tjänstemännen från Blå Band i Halmstad flyttade till Karpalund medan produktionen blev kvar.


- De sysslade med torra produkter och vi med sylt, saft och marmelad och det var svårt att producera under samma tak.


Leif Börje Frid


Tillbaka till Bjäre >>>

Tillbaka till Första sidan >>>


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback