En landets första pommes fritesfabriker låg i Bjärlöv

2007-11-19

Samtal med Stig och Elsa Pahlmark i Färlöv tisdag 12/12 2006 


En av Sveriges första
Pommes frites vet nog de flesta vad det är i dag. Namnet kommer från franskan och betyder friterade potatisar. Men i mitten på 60-talet var inte pommes frites någon storsäljande produkt.

En av Sveriges första pommes fritesfabriker låg i Bjärlöv, strax norr om Kristianstad längs med landsvägen mellan Kristianstad och Osby. Företagets grundare var Bertil Niklasson, född och uppvuxen i Bjärlöv. Fabriken startades i en lokal knuten till barndomshemmet där han bodde med sin fru Birgit Nilsson när de inte reste världen runt på hennes sångturnéer.


Bertil Niklasson hade vid besök i USA sett hur de skar potatis i stavar och sedan sänkte ned dem i olja och lät dem friteras så att de såg stekta ut. Bertil syster Elsa och hennes man Stig Pahlmark minns mycket väl när fabriken startades:


- Vi åkte på studiebesök med Bertil till en liten fabrik i Karlskrona, eller om det var Karlshamn, berättar makarna Pahlmark. För att få idéer om hur produktionen skulle gå till.


Gav jobb till kvinnorna i Färlöv
Under hela 60-talet och en bit in på 70-talet drevs fabriken framgångsrikt och gav dessutom jobb till tio kvinnor från Bjärlöv.


- Fabriken producerade som mest omkring åtta ton potatisstavar om dagen, berättar Stig. Potatis köptes från lantbruken runt omkring men de räckte inte utan även import från Danmark var nödvändig.


Stig Pahlmark drev lantbruket Roslätt som han köpte 1955 men han fick aldrig leverera av sin potatis till svågerns pommes frites fabrik.


- Min potatis gick till Bjärlövs stärkelsefabrik. Jag odlade enbart fabrikspotatis.


Pommesfabriken, som den kallades i folkmun, fick hård konkurrens när Lantmännen byggde en fabrik i Dalsland och bönderna dumpade priserna på potatis för att de skulle få behålla fabriken där.




Bildtext: Här är resterna av  den en gång så stolta pommes fritesfabriken i Bjärlöv. 

Lokalen finns kvar
- I mitten av 70-talet gick fabriken så dåligt att Bertil Niklasson bestämde sig för att lägga ned och sålde maskinerna till Polen, berättar Elsa Pahlmark, som kanske är känd av de flesta Kristianstadsbor som apotekare på apoteket Svanen vid Stor Torg i Kristianstad.

Ingenting är sparat av gamla fraktsedlar, bokföring och inga fotografier finns det sparade.


- Nej, jag tror inte min bror ens hade en kamera.


- Han hade säkert inte tid, fyller Stig Pahlmark i.

Leif Börje-Frid

Tillbaka till Tre Kockar AB >>>

Tillbaka till Första sidan >>>

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback