Spettkakan kommer från Tyskland

2007-09-28

Spettkaka är en festkaka, som har anor från 1700-talet, i dåtida Tyskland. Kakan kom till Skåne via så kallade vandrande gesäller som sedermera bosatte sig i Skåne.

Under början på 1900-talet blomstrade spettkakan igen, då på de stora gårdarna när så kallade "päregille", höstagille" etc anordnades. Alla som hade hjälpt till med arbetet på gården bjöds in. Det kunde vara flera hundra personer. Pigorna på gårdarna gjorde då sin egen "spiddekaga", ingredienserna som består av ägg, socker och potatismjöl klickades på ett spett som rullade över öppen eld i spisen. Ju större spettekaka man bakade desto finare blev festen, som alla talade om efteråt.

I mitten på 1900-talet anammades spettekakan på nytt, då till t.ex. bröllop, begravningar,födelsedagar etc. Det var då små renodlade bagerier och som finns än i dag på många orter i Skåne.

I dag beställer man spettekaka även till konfirmationer och till studentexamen. Spettekakan är numera EU-skyddad, vilket innebär att kakan endast får tillverkas i Skåne.

Hämtat från Våffelbagarens hemsida >>>


Kronans Bryggeri o Mineralvattenfabrik

2007-09-28

Företagsnamn: Kronans Bryggeri o Mineralvattenfabrik

Företagsform:

Huvudkontor:

Lokalisering av tillverkning: Vilan

Ägare:

Grundare:

Eventuell nedläggning år:

Tidigare ägare:

Tillverkning:

Råvaror:

Omsättning:

Antal anställda:

Marknad i Sverige:

Marknadsföring:

Export:

Produktutveckling:

Hinder för utveckling:

Varumärken:

Litteraturtips: Sandberg, Peter (2006): Kartellen som sprängdes. Svensk bryggeriindustri under institutionell och stukturell omvandling 1945 - 1975. Finns även en kortare artikel här.


Övrigt: På Vi i Vilans hemsida går att läsa ett utdrag ur Peter Sandbergs avhandling Kartellen som sprängdes.

Regionmuseets arkiv:


Övriga arkiv: Bengt-Göran Jönsson berättar sina bryggeriminnen på Vi i Vilans hemsida

Källa till företagsfakta:

Berättelser >>>

Bildgalleri >>>

Recept >>>

Företagets hemsida >>>

Tillbaka till Bryggerier >>>

Tillbaka till Första sidan >>>


Sveriges Bränneriintressenters Trading AB

2007-09-26

Företagsnamn: Sveriges Bränneriintressenters Trading AB

Företagsform: AB

Huvudkontor: Nöbbelöv

Lokalisering av tillverkning: Nöbbelöv
Ägare: Lantbrukare i södra Sverige

Grundare: 1907 bildas Sveriges Bränneriidkareförening u.p.a., som 1970 ombildades Sveriges Bränneriintressenter, ekonomisk förening och 1996 vid försäljning av böndernas halva av bränneriet bildades  Sveriges Bränneriintressenters Trading AB. Se övrigt.

Eventuell nedläggning år:

Tidigare ägare:

Tillverkning: Försäljning av drank och inköp av  höstvete till Vin & Sprits produktion av Absolut Vodka.

Råvaror: Höstvete, blötdrank och torkad drank.

Omsättning: 129 miljoner

Antal anställda: 2

Marknad i Sverige: Skånes och Blekinges och södra Hallands bönder.

Marknadsföring: Genom direktutskick till lantbrukarna.

Export: Nej.

Produktutveckling: Forskningsprojekt på hur drank fungerar på olika djurslag

Hinder för utveckling:

Varumärken:

Litteraturtips: Bränt va´de här!, Bengt Rättzén, Minnesskrift 1907 - 1996. Svensk brännvinstillverkning genom tiderna, Minnesskrift, 50-årsjubileum, 1957 (finns i Regionmuseet)


Övrigt: AB Skånebrännerier var det bolag som bedrev produktionen vid Gärdsbränneriet och ägdes till 50 procent av Vin & Sprit och till 50 procent av Sveriges Bränneriintressenter, ekonomisk förening (SBI ek.för). När staten köpte den halva som bönderna ägde via SBI ek. för. bildades Sveriges Bränneriintressenter Trading AB, i dagligt tal (SBI Trading AB)


Regionmuseets arkiv: Från: Livsmedelsindustri i Kristianstads län, rapport från projekt, juli 1980

Övriga arkiv:

Källa för faktauppgifter: Bengt Elvstrand, SBI Trading AB


Berättelser >>> 

Bildgalleri >>>


Recept >>>


Företagets
hemsida >>>

Tillbaka till Dagens Företag >>>

Tillbaka till Första sidan >>>


Revhaksboden AB

2007-09-26

Företagsnamn: Revhaksboden HB

Företagsform: Handelsbolag
Huvudkontor: Åhus

Lokalisering av tillverkning: Åhus

Ägare: Sven-Willhelm och Björn Nilsson, far och son.

Grundare: Sven-Willhelm Nilsson, 1980

Eventuell nedläggning år:
Tidigare ägare:
Tillverkning: Rökt ål och annan färsk fisk

Råvaror: Fisk

Omsättning: 2 miljoner

Antal anställda:

Marknad i Sverige: Nordöstra Skåne

Marknadsföring: Det sprider sig

Export:

Produktutveckling:

Hinder för utveckling:

Varumärken: Åhusål

Litteraturtips:

Övrigt: 
Regionmuseets arkiv:

Övriga arkiv:

Källa för faktauppgifter: Sven-Willhelm och Björn Nilsson



Berättelser >>> 

Bildgalleri >>>


Recept >>>


Företagets hemsida >>>

Tillbaka till Dagens Företag >>>

Tillbaka till Första sidan >>>


Det finns tydligen alltid anledning till en sup

2007-09-25
Från Vin och Sprithistoriska Museets hemsida:

Att brännvin dracks i överflöd vittnar en prästmans anteckningar från 1809 om. Texten ger besked om att varje sup hade sitt speciella tillfälle och att kärt barn har många namn. Efter uppvaknandet togs tuppsupen, bäsken och caffesupen. Vid middagen aptitsupen, fisksupen, halvan, tersen och som avslutning klacken. Om kaffe inte önskades togs en klar i stället och vid spelbordet dracks toddy och ett antal mellanbindare. Vid middagen drack man de ordinarie måltidssuparna och vid sänggående loppsupen. Hade slutligen dagens arbete varit tröttande togs styrkesupen.

Läs mer sprithistoria på http://www.vinosprithistoriska.se/?id=558

 

Vete blir en absolut exportsuccé i flytande form

2007-09-25

I dag är då dagen då jag får se hur vete blir en dryck som många runt om i världen trängtar efter, James Bond  och några miljoner till.  Den 16 mars 2004 producerades den 1 000 000 000:e , en miljard, flaskan Absolut Vodka i Åhus.


I ena änden kommer det in vete från södra Sveriges bönder och i den andra kommer det ut en absolut ren produkt. Vägen däremellan är ganska spännande. Jag kommer just från Nöbbelöv där spriten destilleras innan den i tankbilar transporteras till Åhus för smaksättning och försäljning.

Cirka 2 kilo vete blir en liter finsprit. Varje dag kommer det in 12-16 lastbilar med vardera 38 ton vete. Varje timme framställs det omkring 7000 liter 96 procentig finsprit.

Väl inne i processen omvandlas stärkelsen i vetet till jäsbart socker för att sedan jäsa till sprit. Det känns på lukten som om jag är i ett bageri. I åtta tankar som var för sig rymmer 600 kubikmeter vätska jäser och puttar det.

Utifrån ser destilleriet ut som en flaska, för den som har fantasi och det har jag. Själva destilleriet består av kolonner i olika storlek där finkelolja och annat ovidkommande destilleras bort. Destilleriet består av 11 mil rör som är ihopkopplade. Puh!

Efter tre timmars promenerande, trappspringade är jag ganska färdig när jag lämnar området, fylld av kunskap om hur absolut vodka framställs. Lars Olsson Smith, brännvinskungen kallad, introducerar föregångaren till Absolut vodka, Absolut Rent Brännvin, i Stockholm 1879.

På denna blogg kommer du inom en snar framtid att få läsa några personliga berättelser om arbetet i Nöbbelöv och i Åhus. Och även från ett gammalt bränneri.


Leif

Tillbaka till V&S Group >>>

Tillbaka till Första sidan >>>


Arkelstorps bryggeri och musteri

2007-09-24

Företagsnamn: Arkelstorps Bryggeri och musteri
Företagsform: Enskild firma

Huvudkontor: Arkelstorp.

Lokalisering av tillverkning: Arkelstorp.

Ägare: Per Moberg. Övertog bryggeriet 1911.

Grundare: av Carl Johan Johansson och Per Svensson.


Eventuell nedläggning år: Bryggeriet lades ned 1952, maskiner och rättigheter såldes till Finlands Bryggeri. Musteriet lades ned 1961 och utrustningen såldes till Hästveda Musteri.


Tidigare ägare: Carl Johan Johansson och Per Svensson.

Tillverkning: Svagdricka, läskedrycker, äppelmust. Hade öl till försäljning.

Råvaror: Äpple, malt, humle och vatten.

Omsättning:

Antal anställda: 3- 4 stycken

Marknad i Sverige: Lokalt

Marknadsföring:

Export:

Produktutveckling:

Hinder för utveckling:

Varumärken:

Litteraturtips: Oppmanna Vånga årsskrift 2002,  står om Arkelstorps musteri och bryggeri, skrivet av Per Mobergs dotter Lillmor Larsson,
Övrigt:
Regionmuseets arkiv:
Övriga arkiv:

Källa till företagsfakta: Lillmor Larsson


Berättelser >>> Lillmor Larsson  >>>

Bildgalleri >>>

Recept >>>

Företagets hemsida >>>

Tillbaka till Bryggerier >>>

Tillbaka till Första sidan >>>


 


Finlands Bryggeri Aktiebolag

2007-09-24

Företagsnamn: Finlands Bryggeri Bolag, ombildades 1883 till Finlands Bryggeri Aktiebolag

Företagsform: Aktiebolag

Huvudkontor: Kristianstad

Lokalisering av tillverkning: Kristianstad

Ägare:

Grundare: 1869
Eventuell nedläggning år: 1963
Tidigare ägare:

Tillverkning:

Råvaror: Vatten, humle, malt

Omsättning:

Antal anställda:

Marknad i Sverige:

Marknadsföring:

Export:

Produktutveckling:

Hinder för utveckling:

Varumärken:

Litteraturtips: Gamla Kristianstad och Åhus, Björn Rosenberg. Livet kring Gårdarna vid Råbelövssjön i Håstad och Österslöv, Yvonne Palm Lundström. Lilla Paris, Gunnar Lindbom, 1980, berättelse om hur namnet kom till. Finlands Bryggeri, 1839 - 1939, minneskrift, K G Edström.

Övrigt:
Regionmuseets arkiv:
Övriga arkiv:

Källa till företagsfakta:


Berättelser >>> Åke Nilsson, drickakörare i 48 år >>>

Bildgalleri >>>

Recept >>>

Företagets hemsida >>>


Tillbaka till Bryggerier >>>

Tillbaka till Första sidan >>>


 


Go rögad ål hos Martin i Nyehusen

2007-09-20
Studiebesök på Martins Rökeri & Camping i Nyehusen blev en slingrande upplevelse.

Martin Hellström ålafiskare i fjärde generationen har tillsammans med hustrun Kerstin ett rökeri i Nyehusen, söder om Yngsjö. Martin fiskar ålen själv men köper även in av andra fiskare. För ålafiskare är hösten bara en förberedelse inför julen. Det gäller att få in så mycket ål som möjligt i frysen. I mitten av november börjar den stora julstressen.

I rökeriet har han hjälp av dottern Chatrin som lär sig alla finesser som behövs för att ålen ska bli perfekt rökt.

- De som köper ål hos oss får den färdig för grytan eller stekpannan, berättar Martin medan han tar fram en låda med ål.

I lådan ligger ett tjugotal ålar alldeles stilla som om de är döda. Men i samma stund Martin tar tag i lådan börjar ålarna slingra sig. Med ett vant grepp lyfter Martin upp ål efter ål och sticker dem. Chatrin trär upp ålarna på en ståltråd så att de kan hänga en stund för att sedan lättare kunna flå dem.
 
Det är fascinerande att se samspelet mellan far och dotter. Medan han flår ålen gör hon i ordning för att rensa dem från innanmätet.

- Nu är den färdig för grytan, säger Chatrin.

På väg därifrån tycker jag det är synd att jag kom en dag för tidigt. den rökta ålen är färdig först då. Men en chili och limemarinerad lax får duga så länge.

Och snart ska ni få läsa berättelsen om femte generationen som sysslar med ål som yrke. Chatrin har nämligen lovat ställa upp och berätta.
Leif

Tillbaka till Martins Rökeri >>>

Tillbaka till Första sidan >>>

Utställning på Regionmuseet i Kristianstad

2007-09-19
4 november blir det en miniutställning om Kristianstad kommuns livsmedelhistoria från 1870 till i dag i Minnesluckan på Regionmuseet.

Mer information kommer efterhand som utställningsmaterialet växer fram. På måndag börjar vi gå igenom arkivet för att se vad som är spännande att visa. Har du själv någon gammal livsmedelsförpackning, eller annat som minner om alla de företag som satt Kristianstad på livsmedelskartan är du välkommen att höra av dig.

E-post livsmedel@regionmuseet.m.se

Cloettas slogan lever sedan 1922

2007-09-19
Ta det rätta ta Cloetta, skapades redan 1922.
För några år sedan hörde jag en ramsa på Cloettas gamla reklamslogan.

Ta det rätta sa Cloetta, den va inte go sa Marbou. Nej, det har du rätt i sa Mazetti.
Leif

Alba Handels AB

2007-09-19

Företagsnamn: Alba Handels AB

Företagsform:

Huvudkontor: Dalby

Lokalisering av tillverkning: Först Åhus, sedan Dalby

Ägare:

Grundare: Arthur Virgin, 1931

Eventuell nedläggning år: Flyttade till dalby 1934

Tidigare ägare:

Tillverkning: Margarin, matoljor, majonnäs, senap och tomatprodukter
Råvaror:

Omsättning:

Antal anställda:

Marknad i Sverige:

Marknadsföring:

Export:

Produktutveckling:

Hinder för utveckling:

Varumärken:

Litteraturtips:

Övrigt:

Regionmuseets arkiv: Foton finns i museets databas

Övriga arkiv:
Bertil Olsson skriver på en dokumentation om Alba margarinfabrik som enligt honom själv blir färdig under året. Tills dess får vi nöja oss med ren historisk fakta från Albas hemsida.

Källa till företagsfakta: Bertil Olsson


Berättelser >>>


Bildgalleri >>> Några foton från Alba Margarin


Recept >>>


Företagets hemsida >>>
Historia



Tillbaka till Matolja, margarinfabriker >>>

Tillbaka till Första sidan >>>


.


Visste du detta om korv?

2007-09-19

... att blodkorv med potatis lär ha varit Beethovens livrätt

... tre generationer jobbade ihop på SR Larssons Chark

... Svensken äter ca 2 - 3 kg korv per person. Tysken äter ca 90 kg per person!

... att Napoleon var stor korvälskare

... korv i äldre tider var ett väl använt öknamn på poliser, rallare och vaktkarlar

... Salami är korvarnas Rolls Roys

... Tyskland sägs ha 1500 olika korvsorter

... korvskinn - fjälster betyder gömställe på fornsvenska

... till Lucia äter man naturligtvis en lussekorv - gul och söt med russin

... att varmkorv i det fria är en gammal centraleuropeisk och inte minst tjeckisk tradition


Källa: http://www.larssonschark.se/

Pepparkakan 4000 år gammal

2007-09-19

Visste ni? 

Att pepparkakan är 4000 år gammal, och att vi i Sverige ätit pepparkakor i mer än 500 år. Pepparkakan introducerades i Sverige av nunnorna i Vadstena kloster, och såldes först endast på apoteken eftersom de ansågs ha medicinsk verkan. Med tiden kom de att bli en av Sveriges populäraste kakor och erbjöds allt mer allmänt. Det är alldeles sant att du blir snäll av pepparkakor, speciellt om du äter dem när du är riktigt hungrig. Sockret i kakan verkar lugnande på magen.
Källa: http://www.ifobageriet.se/

Korvmadamen var först

2007-09-17

Den första korvgubben var en korvmadam. I Sverige började försäljningen av varm korv vid Stockholmsutställningen 1897.

Då började kvinnor sälja korv från grytor på koleld. När utställningen slutade upphörde också korvförsäljningen.

Vid sekelskiftet hade gatuhandeln dåligt anseende. Korvhandlare, äppelgummor och tidningsförsäljare var sedda över axeln. Det var inte respektabelt att vara korvhandlare.


Så sent som på 1040-talet, (troligen 1940-talet, reds. anm.) sa livsmedelskommissionen: "Det finns inga behövliga grunder för att försäljningen av varm korv skall få pågå - allmänheten bör äta hemma korvhandlarna skall söka sin försörjning genom skogsarbete."

Korvgubbarna hade i början av 1900-talet rätt att sälja "korv, potatis och franska bröd".


Korvståndet blev en naturlig samlingsplats. Korvståndet hade till en början bara en karbidlykta inne i kiosken och en korvlåda som värmdes med rödsprit.


För att även kunderna skulle få ljus placerades kiosken vid en lyktstolpe.


I början fanns inga bestämda öppettider utan korvgubbarna fick sälja korv hela natten. Så småningom blev de tvungna att sluta sälja kl 01.00.


Källa: http://www.korvakademien.nu/


Degeberga Slakteriprodukter AB

2007-09-14

Företagsnamn: Degeberga Slakteriprodukter

Företagsform: Aktiebolag

Huvudkontor: Degeberga

Lokalisering av tillverkning: Degeberga
Ägare: Sven-Bertil Svensson

Grundare: 1994 av Sven-Bertil Svensson

Eventuell nedläggning år:
Tidigare ägare:

Tillverkning: Charkuterier, halva grisar styckade och klara enligt kundens önskemål,

Råvaror: Gris, oxe, lamm, vilt

Omsättning: 5 miljoner kronor

Antal anställda: 4 - 5

Marknad i Sverige: Affärer i Maglehem, Huaröd, Konsum Degeberga, marknader, mässor

Marknadsföring:

Export: Ingen, men danskar kommer och köper halva grisar och tar med hem.

Produktutveckling:

Hinder för utveckling:

Varumärken: Degeberga Slakteriprodukter.

Litteraturtips:
Övrigt: Degeberga slakteriprodukter har vunnit flera guldmedaljer i Charkuteri - SM.

Regionmuseets arkiv:
Övriga arkiv:

Källa för faktauppgifter: Sven-Bertil Svensson




Berättelser >>> 

Bildgalleri >>>


Recept >>>


Företagets hemsida >>>

Tillbaka till Dagens Företag >>>

Tillbaka till Första sidan >>>


Skånemejerier

2007-09-14

Företagsnamn: Skånemejerier Ekonomisk Förening
Företagsform: Ekonomisk förening

Huvudkontor: Malmö

Lokalisering av tillverkning: Näsby industriområde
Ägare:

Grundare: 1964
Eventuell nedläggning år:
Tidigare ägare:
Tillverkning:  Ost

Råvaror:

Omsättning: 2,7 miljarder för hela koncernen

Antal anställda: 70 i Kristianstad

Marknad i Sverige: Hela landet

Marknadsföring:
Export: Finland Norge Danmark, Australien
Produktutveckling:
Hinder för utveckling:
Varumärken: Allerum, Marsvinsholm
Litteraturtips:
Övrigt:
Regionmuseets arkiv:
Övriga arkiv:

Källa för faktauppgifter: Göran Nyström



Berättelser >>> Bo Karlsson, >>> GourmetSmör >>>

Bildgalleri >>>

Recept >>> 

Företagets 
hemsida >>>

Tillbaka till Dagens Företag >>>

Tillbaka till Första sidan >>>


Våffelbagaren

2007-09-14

Företagsnamn: Våffelbagaren AB

Företagsform: Aktiebolag

Huvudkontor: Nosaby

Lokalisering av tillverkning: Nosaby

Ägare: Jens Holmqvist, Ola Holmqvist

Grundare: 1985

Eventuell nedläggning år:
Tidigare ägare:

Tillverkning: Hembakta glassvåfflor

Råvaror:

Omsättning:

Antal anställda: 2 

Marknad i Sverige: Hela landet, glassbolag, större glassbarer och dagligvarurhandeln

Marknadsföring:

Export:

Produktutveckling:

Hinder för utveckling:

Varumärken:

Litteraturtips:
Övrigt:

Regionmuseets arkiv:
Övriga arkiv:

Källa för faktauppgifter: Jens Holmqvist


Berättelser >>>  

Bildgalleri >>>

Recept >>>

Företagets 
hemsida >>>

Till Kuriosa >>>

Tillbaka till Dagens Företag >>>

Tillbaka till Första sidan >>>


Göran Holmkvists Spettkaksbageri

2007-09-14

Företagsnamn: Holmqvist Spettkaksbageri även Kristianstads Spettkakan

Företagsform: Enskild firma

Huvudkontor: Nosaby

Lokalisering av tillverkning: Nosaby

Ägare: Göran Holmqvist

Grundare: Georg Holmqvist, 1934

Eventuell nedläggning år:
Tidigare ägare: Georg Holmqvist

Tillverkning: Baka spettkakor 

Råvaror: Ägg, socker, potatismjöl

Omsättning

Antal anställda: ägaren jobbar själv
Marknad i Sverige: Lokala affärer

Marknadsföring:

Export:

Produktutveckling:

Hinder för utveckling:

Varumärken: Kristianstads Spettkakan

Litteraturtips: Nosabybygdens historia, 2005.

Övrigt: Göran tog över, 1/1 1971,  efter sin far Georg, som började baka spettkakor i Nosaby 1933. Han hade dessförinnan haft bageri i Önnestad, sedan 1922. Nu är Göran ensam i spettkaksbageriet men på 60-talet fanns det sex anställda.
Han använder 2700 kilo ägg om året. När det var som mest att göra kunde det gå 15 - 20 ton ägg om året.


Regionmuseets arkiv:
Övriga arkiv:

Källa för faktauppgifter: Göran Holmqvist.



Berättelser >>>


Bildgalleri >>>


Recept >>>


Företagets hemsida >>>

Tillbaka till Dagens Företag >>>

Tillbaka till Första sidan >>>


Otto & Glassfabriken AB

2007-09-14

Företagsnamn: Otto & Glassfabriken AB

Företagsform: Aktiebolag

Huvudkontor: Yngsjö

Lokalisering av tillverkning: Yngsjö

Ägare: Otto Albrektsson

Grundare: Otto Albrektsson,  2002

Eventuell nedläggning år:
Tidigare ägare:

Tillverkning: Glass

Råvaror:

Omsättning: 10 miljoner kronor

Antal anställda: 5

Marknad i Sverige: Lokalt I Skåne

Marknadsföring:

Export:

Produktutveckling:

Hinder för utveckling:

Varumärken: Ottos glass

Litteraturtips:
Övrigt:

Regionmuseets arkiv:
Övriga arkiv:

Källa för faktauppgifter: Otto Albrektsson



Berättelser >>>  

Bildgalleri >>>

Recept >>>

Företagets 
hemsida >>>

Tillbaka till Dagens Företag >>>

Tillbaka till Första sidan >>>


Näsby Chark AB

2007-09-14

Företagsnamn: Kristianstad Näsby Chark AB

Företagsform: Aktiebolag

Huvudkontor: Näsby industriområde
Lokalisering av tillverkning: Näsby industriområde

Ägare: Flera delägare inom familjen

Grundare: 1955 köpte Brita och Rune Persson Enarts charkuteriaffär, som har anor till början av 1900-talet. 

Eventuell nedlägning år:
Tidigare ägare: Egon Sandkvist, Enart Persson, Rune och Brita Persson

Tillverkning: Charkuterier

Råvaror: Gris, nöt, vildsvin, hjort, ren, älg

Omsättning: 7 miljoner

Antal anställda: 5

Marknad i Sverige: Lokala butiker, marknadsknallar över hela landet

Marknadsföring: Nej

Export: Nej

Produktutveckling: Använda mera vilt i nya produkter

Hinder för utveckling:

Varumärken: Runes korv, Näsby korv, Renkorv, Älgkorv, Vildsvinskorv,

Litteraturtips:
Övrigt: Har även legotillverkning

Regionmuseets arkiv:
Övriga arkiv:

Källa för faktauppgifter: Rune Persson

Berättelser >>> Rune Persson >>>


Bildgalleri >>>


Recept >>>


Företagets hemsida >>>

Tillbaka till Dagens Företag >>>

Tillbaka till Första sidan >>>


Larssons Chark, Tollarp

2007-09-14

Företagsnamn: Larssons Chark Tollarp

Företagsform: Enskild firma

Huvudkontor: Tollarp

Lokalisering av tillverkning: Tollarp

Ägare: Shpetim Husaj

Grundare: Svea Ragnhild Larsson och Adolf Larsson, 1929

Tidigare ägare: Adolf Larsson, Svea R Larsson, Hans-Rune Jonasson, Jörgen Jonasson

Tillverkning: Charkuterier

Råvaror: Gris, nöt, fläsk, hjort, struts, lamm,

Omsättning: 1,2 miljoner, 2006

Antal anställda: 1

Marknad i Sverige: Hela landet

Marknadsföring: På mässor, någon gång annons, kataloger - Eniro, Proact, One to one

Export: Nej.

Produktutveckling:

Hinder för utveckling: Rökugnarna går inte att flytta

Varumärken: Tollarpskorv,

Litteraturtips:

Övrigt: Jobbar också med legotillverkning till andra charkuteriföretag över hela landet.
Regionmuseets arkiv:

Övriga arkiv:

Källa för faktauppgifter: Shpetim Husaj



Berättelser >>> Shpetim Husaj >>> Se även tidningsartikel i SST 25/10 1983  >>>


Bildgalleri >>>


Recept >>>


Företagets 
hemsida >>>

Tillbaka till Dagens Företag >>>

Tillbaka till Första sidan >>>


Ingman Glass AB

2007-09-14

Företagsnamn: Ingman Glass AB

Företagsform: Aktiebolag

Huvudkontor: Åhus

Lokalisering av tillverkning: Åhus

Ägare: Ingman Group Oy AB huvudkontor i Helsingfors

Grundare: Bonde Albrektsson blir glassmästare när Nordöstra Skånes Mejeriförbund startar tillverkning av glass i Åhus, 1950. 

Eventuell nedläggning år:
Tidigare ägare: Bonde Albrektsson

Tillverkning: Glass

Råvaror: Soja, mjölk, grädde, socker och fett.

Omsättning: 10 miljoner euro
Antal anställda: 40

Marknad i Sverige: Hela landet

Marknadsföring:

Export: Hela Norden, England, Tyskland

Produktutveckling: En helt vegetarisk glass. Bli det vegetariska mejeriet med ost, mjölk och yoghurt.

Hinder för utveckling:

Varumärken: Tofuline, Åhusglass, Swedish Glace, finns även som Kocherglass.

Litteraturtips:

Övrigt:

Regionmuseets arkiv:

Övriga arkiv:

Källa för faktauppgifter: Företagets Vd Ingemar Folkeson.



Berättelser >>> 


Bildgalleri >>>


Recept >>>


Företagets hemsida >>>

Tillbaka till Dagens Företag >>>

Tillbaka till Första sidan >>>


Martins Rökeri AB

2007-09-14

Företagsnamn: Martins Rökeri och Camping AB

Företagsform: Aktiebolag

Huvudkontor: Nyehusen

Lokalisering av tillverkning: Nyehusen

Ägare: Martin och Kerstin Hellström

Grundare: Martin och Kerstin Hellström, 1990

Eventuell nedläggning år:

Tidigare ägare:

Tillverkning: Rökning av fisk

Råvaror: Fisk främst ål och lax

Omsättning: 5 miljoner kronor

Antal anställda: 3, sommartid 6

Marknad i Sverige: Säljer i egen butik

Marknadsföring: En nöjd kund ger nya kunder

Export:

Produktutveckling: Egenkryddad rökt lax

Hinder för utveckling:

Varumärken:

Litteraturtips:

Övrigt:

Regionmuseets arkiv:

Övriga arkiv:

Källa för faktauppgifter: Kerstin och Martin Hellström.



Berättelser >>>  Rapport från studiebesök >>>


Bildgalleri >>>


Recept >>>


Företagets 
hemsida >>>

Tillbaka till Dagens Företag >>>

Tillbaka till Första sidan >>>



 


V&S Group

2007-09-14

Företagsnamn: V&S Group,

Företagsform: Aktiebolag

Huvudkontor: Stockholm

Lokalisering av tillverkning: Nöbbelöv, Åhus

Ägare: Svenska staten

Grundare: 1917 som statligt monopol

Eventuell nedläggning år:

Grundades av: Staten

Tidigare ägare: L O Smith, ägde fabriken före 1917.

Tillverkning: Sprit

Råvaror: Vete, vatten, smakämnen

Omsättning:

Antal anställda: 240 i Åhus,  43 i Nöbbelöv. När Absolut lanserades 1979 fanns det totalt 54 anställda.

Marknad i Sverige: Hela landet

Marknadsföring:

Export: Till 126 länder.

Produktutveckling: Ständigt pågående.

Hinder för utveckling:

Varumärken: Absolut.

Litteraturtips:

Övrigt: 1917 17/10 bildades Vin & Spritcentralen, 1989 blev det Vin & Sprit AB och 1996 V&S Group.

Regionmuseets arkiv: Rapport från projekt Livsmedelsindustri i Kristianstad län 1980 >>>.
A0002, 1970, Bränneriinventering, F1J:1


Övriga arkiv:

Källa för faktauppgifter: Kurt Nilsson, V&S Group.



Berättelser >>> Rapport från studiebesök >>> Tidningsartikel i Kristianstadbladet om ett Absolutmuseum i Åhus.

Bildgalleri >>>

Recept >>>

Företagets 
hemsida >>>

Tillbaka till Dagens Företag >>>

Tillbaka till Första sidan >>>


Lyckeby Culinar AB

2007-09-14

Företagsnamn: Culinar AB  (Lyckeby Culinar AB)

Företagsform: Aktiebolag

Huvudkontor: Fjälkinge

Lokalisering av tillverkning: Fjälkinge, Nöbbelöv 

Ägare: Sveriges Stärkelseproducenter, förening upa

Grundare: Sixten Holmkvist

Eventuell nedläggning år:

Tidigare ägare: Sixten Holmkvist

Tillverkning: Förädlar stärkelse, kryddmixer,

Råvaror: Stärkelse, kryddor,

Omsättning:

Antal anställda: 215

Marknad i Sverige: Hela landet

Marknadsföring:

Export: Hela världen
Produktutveckling:

Hinder för utveckling:

Varumärken: Culinar

Litteraturtips: Brantestam Charlie, (2002): En Culinarisk resa. Fjälkinge, 2002. Kronsjö, Oscar, (1935), Sockenkrönika, Jemshögs församling fordom och nu, tredje delen.

Övrigt: I ovanstående sockenkrönika finns en berättelse om stärkelseindustrins utveckling i västra Blekinge och nordöstra Skåne.

Regionmuseets arkiv:

Övriga arkiv: Jämshögs Museum >>>

Källa för faktauppgifter: Karin Birch, E M V, Marknadskommunikationsansvarig


Berättelser >>> Åke Wirtén >>>  Lars Holmqvist >>>


Viktigt att tänka på när du läser, berättelserna är helt personliga och inte granskade av företaget.

Bildgalleri >>>


Recept >>>


Företagets 
hemsida >>>

Tillbaka till Dagens Företag >>>

Tillbaka till Första sidan >>>


 


Sveriges Stärkelseproducenter, förening u.p.a.

2007-09-14
Företagsnamn: Sveriges Stärkelseproducenter, förening u.p.a.
Företagsform: Andelsägare

Huvudkontor: Nöbbelöv

Lokalisering av tillverkning: Nöbbelöv, Bäckaskog, Jämjö, Mjällby

Ägare: Sveriges Stärkelseproducenter, förening u.p.a. (840 lantbrukare)

Grundare:

Eventuell nedläggning år:

Tidigare ägare:

Tillverkning: Stärkelse

Råvaror: Potatis

Omsättning: 1 161 259 miljoner kronor för hela koncernen
Antal anställda: 75 i Nöbbelöv

Marknad i Sverige: Hela landet

Marknadsföring:

Export: Hela världen

Produktutveckling: Ständigt pågående

Hinder för utveckling:

Varumärken: Lyckeby Potatismjöl till konsument

Litteraturtips: Mauritz, Jeanette (2006): Medlemmens nytta av vidareförädling i ett lantbrukskooperativt företag. Examensarbete / SLU, Institutionen för ekonomi vol. 441. ( Här kan du hämta Jeanettes examensarbete för hennes agronomexamen.)

Övrigt:

Regionmuseets arkiv:

Övriga arkiv: Arkivmaterial kommer att överlämnas till Skånes Näringslivsarkiv

Källa för faktauppgifter:  Kerstin Tegård



Berättelser >>> Åke Wirtén >>>


Bildgalleri >>>


Recept >>>


Företagets
hemsida >>>

Tillbaka till Dagens Företag >>>

Tillbaka till Första sidan >>>



 


Lantmännen Kronfågel AB

2007-09-14

Företagsnamn: Lantmännen Kronfågel AB

Företagsform: Aktiebolag

Huvudkontor: Stockholm

Lokalisering av tillverkning: Vilan

Ägare: Lantmännen

Grundare:

Eventuell nedläggning år:

Tidigare ägare: KF Invest, LRF

Tillverkning: Slakt och förädling av ca 40 miljoner kycklingar/år  varav 24 miljoner i Kristianstad som till största del säljs som hel kyckling och grillkyckling 

Råvaror: Kycklingar

Omsättning: 

Antal anställda: Totalt cirka 670 varav cirka 230 i Kristianstad.

Marknad i Sverige: Daligvaruhandeln, Food service sektorn, Industri

Marknadsföring: Annonser i  populärpress, radioreklam, butiksmaterial, recept via mobil.

Export:

Produktutveckling: Utveckling av kycklingdetaljer och kryddade detaljer. Färdigstekta produkter.

Hinder för utveckling:

Varumärken: Stinas Kyckling, Kronfågel, Ivars

Litteraturtips:

Övrigt:

Regionmuseets arkiv:

Övriga arkiv:

Källa för faktauppgifter: Marie Borg, produktchef, Kylt & Fryst, Kronfågel.


 

Berättelser >>>  Carl-Gustav Pagels >>>


Viktigt att tänka på när du läser, berättelserna är helt personliga och inte granskade av företaget.

Bildgalleri >>>


Recept >>>


Företagets hemsida >>>

Tillbaka till Dagens Företag >>>

Tillbaka till Första sidan >>>


Procordia Food AB Tollarpsfabriken, (Önos)

2007-09-14

Företagsnamn: Procordia Food AB, Tollarpsfabriken

Företagsform: Aktiebolag

Huvudkontor: Eslöv

Lokalisering av tillverkning: Tollarp

Ägare: Orkla Food. Orkla är ett av de största börsnoterade företagen i Norge, 1995 köpte Orkla de svenska bolagen Procordia Food.
Grundare: Ragnar Wollin, 1903

Eventuell nedläggning år:

Tidigare ägare: Dettmar Wollin

Tillverkning: Sylt, marmelad, äppelmos, lingon

Råvaror: Socker, lingon, jordgubbar, hallon, äpple, björnbär, blåbär, hjortron, apelsinskal och apelsinkoncentrat

Omsättning:

Antal anställda: Omkring 80

Marknad i Sverige: Hela landet

Marknadsföring: Teve-reklam, annonser

Export: Norge, Danmark, Finland, USA, Schweiz

Produktutveckling:

Hinder för utveckling:

Varumärken: Ekströms, Felix, Bob och Önos

Litteraturtips:

Övrigt:

Regionmuseets arkiv: Livsmedelsindustri i Kristianstads län, rapport från projekt, juli 1980:>>>

Övriga arkiv:
Källa för faktauppgifter: Anita Danielsson / Christian Wollin



Berättelser >>> Christian Wollin >>> Anita Danielsson >>> Från Procordia Food ABs hemsida, klicka på Önos. >>>


Viktigt att tänka på när du läser, berättelserna är helt personliga och inte granskade av företaget.

Bildgalleri >>>


Recept >>>


Företagets hemsida >>> 


Tillbaka till Dagens Företag >>>

Tillbaka till Första sidan >>>


 


Malmberg Original Water Aktiebolag

2007-09-14

Företagsnamn: Malmberg Original Water AB

Företagsform: Aktiebolag

Huvudkontor: Yngsjö

Lokalisering av tillverkning: Yngsjö

Ägare: Malmberggruppen AB

Grundare: Jöns Mattisson-Malmberg, 7 april 1866 / 1990 lanserades mineralvattnet Malmberg Original

Eventuell nedläggning år:
Tidigare ägare:

Tillverkning: Buteljerat vatten

Råvaror: Källvatten

Omsättning: 6 miljoner kronor

Antal anställda: 2 jobbar med mineralvatten

Marknad i Sverige:

Marknadsföring:

Export: Danmark, Holland, Spanien, UK, USA

Produktutveckling:

Hinder för utveckling:

Varumärken: Malmberg Original, Malmberg Stilla, Malmberg Citron

Litteraturtips:

Övrigt:

Regionmuseets arkiv:

Övriga arkiv:

Källa för faktauppgifter: Nicklas Lindblad, Försäljnings- & marknadschef



Berättelser >>>  Rapport från studiebesök >>>

Bildgalleri >>>


Recept >>>


Företagets 
hemsida >>>

Tillbaka till Dagens Företag >>>

Tillbaka till Första sidan >>>


Campbell Soup Sweden AB

2007-09-14

Företagsnamn: Campbell Soup Sweden AB

Företagsform: Aktiebolag

Huvudkontor: Karpalund

Lokalisering av tillverkning: Karpalund

Ägare: Campbell Soup Sweden AB

Grundare: Dr John T Dorrance

Eventuell nedläggning år:

Tidigare ägare: Svenska Unilever

Tillverkning: Torra livsmedelsprodukter

Råvaror: Grönsaker, kryddor och mjöl

Omsättning: 594 miljoner kronor

Antal anställda: 170

Marknad i Sverige: Konsument- och störkök.

Marknadsföring: Butiksreklam, press och teve

Export: Baltikum

Produktutveckling: I egen regi

Hinder för utveckling: Finns inga

Varumärken: Blå Band, Bong, Touch of Taste

Litteraturtips:

Övrigt:

Regionmuseets arkiv:

Övriga arkiv:

Källa för faktauppgifter: Gunilla Tapper, Campbell Soup Sweden AB


Berättelser >>>  Gunilla Tapper >>>

Bildgalleri >>>


Recept >>>


Företagets
hemsida >>>

Tillbaka till Dagens Företag >>>

Tillbaka till Första sidan >>>


Tollarps Senap

2007-09-14

Företagsnamn: Tollarps Senap

Företagsform: Enskild firma

Huvudkontor: Tollarp

Lokalisering av tillverkning: Tollarp

Ägare: Benny Kajson

Grundare: Siri och Nils Olsson, 1961

Eventuell nedläggning år:
Tidigare ägare: Siri Olsson, Ann-Britt och Cay Olsson

Tillverkning: Senap

Råvaror: Malda senapskorn, kryddor

Omsättning:

Antal anställda:

Marknad i Sverige:

Marknadsföring:

Export:

Produktutveckling:

Hinder för utveckling:

Varumärken: Tollarps Senap

Litteraturtips:

Övrigt:

Regionmuseets arkiv:

Övriga arkiv:

Källa för faktauppgifter: Benny Kajson


Berättelser >>> 


Bildgalleri >>>


Recept >>>


Företagets hemsida >>>

Tillbaka till Dagens Företag >>>

Tillbaka till Första sidan >>>


Scan AB

2007-09-14

Företagsnamn: Scan AB

Företagsform: Aktiebolag

Huvudkontor: Stockholm

Lokalisering av tillverkning: Vilan

Ägare: HK Roukatalo

Grundare: 1917 som Andelsslakteriet Långebro

Eventuell nedläggning år:

Tidigare ägare:
1925  Kristianstadortens Nya Slakteriförening (KNS) 
1935 KNS går ihop med Blekinge Läns Andelsslakteri och bildar
Kristianstad-Blekinge Svinslakteriförening, (KBS).
1990, KBS går samman med Skanek Ekonomiska Förening.
1999  
Swedish Meats 

2007 HK Scan AB

Fler årtal >>>

Tillverkning: Svinslakteri, styckningsverksamhet, charkuteriproduktion        
Råvaror: Gris

Omsättning: Scan AB 10 miljarder kronor

Antal anställda: 725 i Kristianstad och på Scan AB 3.300

Marknad i Sverige: ICA, Axfood, Coop, Bergendahl

Marknadsföring: Via press, TV 

Export:

Produktutveckling: Egen produktuveckling placerad i Stockholm

Hinder för utveckling: Tillförsel av djur

Varumärken: Scan, Pärssons


Litteraturtips: Andersson, Thorsten, Lindbom, Gunnar, (1976): Boken om Kristianstad, Natur och Kultur. (RM) 1976. Lindbom, Gunnar, (1980): Lilla Paris. Sanna berättelser ur småstadslivet. Möllers Bokhandel. (RM)


Övrigt: Från Scans hemsida: Historien om Scan >>>


Regionmuseets arkiv: Livsmedelsindustri i Kristianstads län, rapport från projekt, juli 1980:>>>

Övriga arkiv:

Källa för faktauppgifter: Personalchef Per Levin 


Berättelser >>>  Olle Mårtensson >>> Per- Erik Persson >>>  Richard Tideman >>>

Sven och Britt Fasth >>>

Scan historik >>>


Viktigt att tänka på när du läser, berättelserna är helt personliga och inte granskade av företaget

Bildgalleri >>>


Recept >>>


Företagets hemsida >>> 


Tillbaka till Dagens Företag >>>

Tillbaka till Första sidan >>>


Sture Bröd

2007-09-14

Företagsnamn: Sture Bröd AB

Företagsform: Aktiebolag

Huvudkontor: Kristianstad

Lokalisering av tillverkning: Kristianstad

Ägare:

Grundare: Sture Rosenqvist, 1937

Eventuell nedläggning år:
Tidigare ägare: Sture Rosenqvist, Jan-Åke Svensson

Tillverkning: Baka bröd och konditorivaror

Råvaror:

Omsättning: 17,5 miljoner kronor

Antal anställda: 16

Marknad i Sverige: En radie på cirka 5 mil från Kristianstad

Marknadsföring:

Export: Nej

Produktutveckling:

Hinder för utveckling:

Varumärken: Bjärlövs grova, Gärds hembakta

Litteraturtips:

Övrigt:

Regionmuseets arkiv:

Övriga arkiv:

Källa för faktauppgifter: Christer Särnblad, Vd Sture Bröd.



Berättelser >>> Jan-Åke Svensson >>>  Christer Särnblad >>>  Publiceras 2008.


Bildgalleri >>>


Recept >>>


Företagets 
hemsida >>>


Tillbaka till Dagens Företag >>>

Tillbaka till Första sidan >>>


Konsumbagarn

2007-09-14

Företagsnamn: KonsumBagarn

Företagsform: Ekonomisk förening

Huvudkontor: Kristianstad
Lokalisering av tillverkning: Näsby industriområde, Kalmar, Växjö

Ägare: Konsumentföreningar i sydöstra Sverige

Grundare:

Eventuell nedläggning år:
Tidigare ägare:

Tillverkning: Fullsortimentsbageri

Råvaror: Mjöl, jäst, socker, sirap, mjölk, grädde

Omsättning: 143 miljoner kronor

Antal anställda: 141

Marknad i Sverige: Södra och Nordöstra Skåne, Blekinge, Småland, Östergötland, Halland samt Öland

Marknadsföring: Annonser i dagspress, fackpress, direktreklam i Coops annonsbilagor

Export:

Produktutveckling: Utveckling av nya brödsorter pågår hela tiden, just nu är det "hälsotrenden" GI och ekologiskt som gäller

Hinder för utveckling:

Varumärken: KonsumBagarn

Litteraturtips:

Övrigt:

Regionmuseets arkiv: Rapport från projekt Livsmedelsindustri i Kristianstad län 1980 >>>

Övriga arkiv:
Källa för faktauppgifter: Företagets Vd Sten Lindström.


Berättelser >>> Assar Bergkvist >>> Allan Nilsson >>> Sten Lindström >>> Erik Lindell >>>


Viktigt att tänka på när du läser, berättelserna är helt personliga och inte granskade av företaget.

Bildgalleri >>>


Recept
>>>


Företagets hemsida >>>


Tillbaka till Dagens Företag >>>

Tillbaka till Första sidan >>>

Besök i pepparkakeland

2007-09-13

I solgasset i väntan på färjan som tar mig över till Ivö är det svårt att få känslan av pepparkakor som för mig förknippas med jul, glögg och i bästa fall snö. Men väl på Ivöklackvägen dröjer det inte länge förrän pepparkasdoften smyger in genom bilfönstret. Ifö-bageriet som bakat pepparkakor sedan 1962 ligger till vänster i en stor anonym byggnad. Deras kända varumärken är pepparkakan Broby och Öljehult.

Patric Andersson tar emot i rummet där han gör över 2000 kilo pepparkaksdeg varje dag från 1 augusti till mitten av december. Överallt finns det deg.

- Jag börjar tidigt på morgonen och gör deg till nästa dag. All pepparkasdeg måste vila, berättar Patric. Nu har vi verklig högsäsong, den börjar redan i augusti. Nu ska vi baka pepparkakor för hela landet. Vi säljer faktiskt så långt norrut som till Kiruna. Det blir ungefär 400 000 pepparkakor om dagen. Under säsong jobbar vi 7 dagar i veckan

Tillbaka till Ifö-Bagaren >>>

Tillbaka till Första sidan >>>

Ifö-bagaren

2007-09-13

Företagsnamn: Ifö-Bageriet AB

Företagsform: Familjeägt

Huvudkontor: Ivö

Lokalisering av tillverkning: Ivö

Ägare:

Grundare: 1962, Elin och Göthe Petersen

Eventuell nedläggning år:
Tidigare ägare: Familjeföretag

Tillverkning: Bakar pepparkakor

Råvaror:

Omsättning: cirka 3,5 miljoner kronor

Antal anställda: Alla tre delägarna arbetar i företaget

Marknad i Sverige: Hela Sverige

Marknadsföring:

Export: Tyskland

Produktutveckling:

Hinder för utveckling:

Varumärken: Broby, Öljehult

Litteraturtips:

Övrigt:

Regionmuseets arkiv:

Övriga arkiv:

Källa för faktauppgifter: Patric Andersson, Ifö- Bageriet.


Berättelser >>>  Rapport från studiebesök >>>


Bildgalleri >>>


Recept >>>


Företagets
hemsida >>>

Tillbaka till Dagens Företag >>>

Tillbaka till Första sidan >>>


Empaco blir Styckmästaren i Åhus

2007-09-12

      
Grundarna lekte med ord

Meat Packing Company blir med lite omkastning av bokstäverna - Empaco och det är vad företaget döptes till när Stig Svensson och Carl-Axel Westerdahl grundade det 1976.


De nya ägarna en sammanslutning av 30 aktieägare har bestämt sig för att byta namn på företaget.


- Vi vill ha ett namn som ger en klang av lokal anknytning därför byter vi namn till Styckmästaren i Åhus, berättar Mats Kullberg som är vd. Vi kompletterar dagens sortiment med en satsning på att förädla, utveckla och marknadsföra nötstyckning med hängmörat och närproducerat kött.


Kontrollerar helheten

Men det blir också får- och lammstyckning och ett ekologiskt sortiment.


- Det unika är att vi kontrollerar helheten från producent via slakt och styckning till butik och restaurang. Vi skapar på så sätt goda förutsättningar för att vara det bästa alternativet både för producenter och för konsumenter, förklarar Mats Kullberg.


Procordia Food köpte företaget 1984 och 5 juni i 2007 såldes det till en konstellation av uppfödare, restauranger och butiker.


Har ambitionen att växa

- Styckmästaren i Åhus har en god produktionskapacitet som kan ökas en hel del. Det är en tillgång för oss som har ambitionen om tillväxt. Styckningen sker i stort sett fortfarande som ett hantverk. Var och en sköter styckningen av ett helt djur. Totalt jobbar 18 stycken i företaget och vi omsätter cirka 70 miljoner kronor, berättar Mats Kullberg vd för Styckmästaren i Åhus.

  

På Procordia Foods hemsida läser jag:
- Det är glädjande att vi kan lämna över Empaco till den nya ägargruppen. De nya ägarna har en mycket ambitiös målsättning med verksamheten och satsningen på närproducerat och ekologiskt ligger helt rätt i tiden. Det är tillfredsställande för verksamheten och för de anställda att det blir en ägare som satsar på utveckling, säger Mikael Aru, vd Procordia Food.


Leif Börje-Frid




Tillbaka till Empaco byter kostym >>>

Tillbaka till Första sidan >>>


Välkommen till en blogg om livsmedelshistoria i Kristianstads kommun

2007-09-12

Hur gör du för att hitta rätt i bloggen?

Jo, Första sidan, överst bland Kategorierna är din dörr in i hela bloggen. Dit kan du alltid återvända om du kommer vilse. Klickar du på Första sidan ute i högermarginalen är du tillbaka på denna sida och kan börja om.


I Senaste nytt skriver jag om allt som är nytt och om nyheter jag springer på som rör Kristianstad kommuns livsmedelstillverkare. I Dagens Företag hittar du länkar till de företag som är verksamma i dag med mycket läsvärt. Fokuseringen ligger på de företag som industriellt tillverkar, har tillverkat, och förädlar livsmedel som andra säljer vidare Har du ett historiskt intresse går du in på Historiska Företag. Fokuseringen ligger då på de företag som på olika sätt har kopplingar till de i dag verksamma företagen.

I Efterlysning hittar Du bilder eller annat som vi, eller andra, undrar över och som du kanske har information om. Skriv och berätta. I Personliga berättelserär du välkommen att skriva ned din egen berättelse. Skicka gärna med bilder.


I Kuriosa hittar du diverse små korta anekdoter. I Minnesluckan får du aktuella öppettider och i Arkivmaterial finns länkar till arkiv. För dig som är nyfiken på projektet som sådant finns en Projektbeskrivning.


I Receptsamling samlar jag recept, från gamla böcker men även från arkivet och från dem som jag möter och pratar om mat. Du får gärna skicka in recept som du hittar eller tycker är väldigt gott och speciellt.


Mat för framtiden är en kategori som ger information om vilka utbildningar det finns i kommunen. Här finns även plats för visioner om mat. Saxat ur ... är precis som det låter. Korta små berättelser som jag hittar i böcker, tidskrifter, hembygdsskrifter, som dessutom finns uppräknande i Litteraturtips.


För dig som är nyfiken på vem som finns bakom, jag, i bloggen har du tillfälle att få veta lite om mig i Vem är jag?


Var kommer bloggens namn ifrån?

Grisfötter och wienerkorv på burk, är namnet på en film som gjordes om Kristianstads kommuns livsmedelsindustri i slutet på trettiotalet om Kristianstad kommuns livsmedelshistoria.


Ungdomar
Du som är ung och läser denna blogg. Tänk efter om dina far- och morföräldrar kanske har berättelser som passar här. Ni som vet att de är ovana vid datorer, be dem komma till Regionmuseet där de i lugn och ro kan få hjälp att läsa vad andra skrivit och kanske själv lägga till något. Det går också att lämna text skriven för hand. Så skriver jag in den. Lämna den i receptionen eller fråga om jag är inne.


Leif Börje-Frid


Franskbröd på Assars vis

2007-09-11

Ett riktigt bra recept på franskbröd delar Assar gärna med sig av:

Vetemjöl, gärna kärnvetemjöl

1 l rumstempererat vatten

50 gr jäst

salt

lite socker för jäsning, cirka en matsked

och lite smält smör.

Blanda ut jästen i lite av vattnet.


Använd nu din känsla och rör ihop lagom med mjöl, salt, socker och smält smör så det blir en smidig deg som du låter jäsa. När den jäst en timme knådar du ned den i skålen, pressar ut jäsningen. Så gör du en gång till. Sedan tar du upp den på bakbordet knådar den rejält lägger den i formar och låter bröden jäsa en tredje gång och sedan gräddas de.

Det är rejäla franskbröd, påstår Assar Bergkvist.

Tilllbaka till Receptsamling >>>

Tillbaka till Första sidan >>>


Minnesluckan en kunskapsbank

2007-09-11
I Minnesluckan kan du söka fakta i vårt bibliotek, register och arkiv, eller titta på foton och föremål ur Regionmuseets samlingar, som vi har lagt in i en databas. Öppettider >>>.

Malmbergs vatten i Yngsjö

2007-09-10

                                                  

Gammalt vatten

- Drick det regn som föll för 5000 år sedan, säger Niklas Lindblad på Malmbergs i Yngsjö när han ger mig en flaska Malmbergs vatten medan han visar källan som inte syns. 

Själva källan är dold i en stor väl låst plåtlåda. Källan hittades av en verklig tillfällighet. I samband med att Malmbergs i Yngsjö firade 110 år som brunnsborrarföretag demonstrerades en ny borrigg med kapacitet att borra djupt.

En veckas borrning
Borrningen pågick under en vecka och borren letade sig allt djupare ner i berglagren. När borren nådde 170 meter inträffade det som sker när oljeriggarna träffar på en oljekälla, vattnet sköt upp i en 4,5 meter hög vattenpelare upp ur borrhålet. Borrningen fortsatte ner till 245 meter.

En artesisk (självtryck) källa hade påträffats. Vattnet var cirka 14 grader varmt så företaget använde vattnet för uppvärmning men ännu ett tillfällighetens spel kom ivägen.

Sökte originalvatten
Kaj Mickos sökte ett originalvatten, ett slags "urtidsvatten" som inte blivit påverkat av miljögifter och andra föroreningar. I rapporter han sökte från SGU (Sveriges geologiska Undersökningar) pekades en triangel med speciellt goda förutsättningar ut vid Yngsjö. Kaj tar kontakt med Per Malmberg, som redan installerat en värmeanläggning i det som kallades Yngsjöhålet. Prover tas på vattnet av Naturhistoriska Riksmuseet som visar att vattnet är 5245 år plus minus 75 år.

Malmbergs Original Water föds. Numera säljs det på exklusiva restauranger. Företaget värmer i dag sina anläggningar på annat sätt.

Leif Börje-Frid

Tillbaka till Malmbergs Original Water Aktiebolag

Tillbaka till Första sidan >>> 

Vem är jag?

2007-09-10
 
319617-3Bakom bloggen finns en människa och det är väl på sin plats med en kort presentation av jaget som äger Leif Börje-Frid.

Min journalistbana börjar i slutet på 80-talet och dessförinnan har jag nästan 20 år med socialt behandlingsarbete på meritlistan.

När jag nu får chansen att både skriva och prata med människor om deras livsmedelsminnen känns det som om jag knyter ihop två karriärer.

Under detta första år har jag fått bekräftat att alla människor bär på minst en berättelse. Det är mycket spännande och lärorikt att åka runt i kommunen och bara lyssna på andras erfarenheter, som jag återberättar för dig här i bloggen.

Foto: Jonny Nilsson

Väl mött i bloggen.
Leif  Börje-Frid

Receptsamling

2007-09-06
Här publiceras recept som finns i Regionmuseets arkiv eller om någon läsare av bloggen delar med sig av recept från sitt arbete eller från sin barndom. Redan har det kommit in en del från dem jag intervjuat.

Kom ihåg gamla recept kan vara viktiga att bevara. Kommer de in här i bloggen blir de även förvarade för framtiden i Regionmuseets arkiv.

Hermelinkakor >>>

Smålandskringlor >>>

Skaldjurssoppa med vit choklad >>>

Mormors kolakakor >>>

Gabriels fantasikaka >>>

Fiskarstek kan bli en kärleksstek >>>

Farmors gräddtårta >>>

Uppsittarmacka >>>

Recept på julkorv från Enarts Hemcharkuteri >>>

Gärdspinnar >>>

Flottbullar eller Krabbaluror >>>

Skärgårdsgrova >>>

Bäckaskogssoppa >>>

Pepparkakspaj >>>

Kristianstadsschnitzel med efterrätt >>>

Gunnel Carlsons Kvittenmarmelad >>>

Elisabeths bröd >>>

Idas kleneter >>>

Idas pepparkakor >>>

Franskbröd på Assars vis >>>


Tillbaka till Första sidan >>>

Kristianstad och livsmedelsindustrin - berättelser för samtid och framtid.

2007-09-05

Bakgrund

I Skåne och inte minst kring Kristianstad finns en stor koncentration av livsmedelsindustrier. I Kristianstad kommun räknas totalt ca 1 600 företag inom livsmedelsproduktion och förädling som sysselsätter 4 500 personer. Kristianstadslättens bördiga jordar och intensiva odlingar samt förädlingen av jordbrukets produkter har gett ett stort genomslag på industrisidan. Kring livsmedelsindustrin finns dessutom en stor servicesektor och transporter, verkstäder, laboratorier, marknadsföring, livsmedelsutbildning etc. Här finns många av livsmedelsindustrins mest kända varumärken: Absolut, BoB, Önos, Blå Band, Bongs, Kronfågel, Åhus glass, Swedish Meat, Skånemejerier och Konsumbagaren för att nämna några.


En stor bransch
Livsmedelsindustrin är en av de största industribranscherna i Sverige och varje dag kommer alla i samhället i beröring med den, för varje dag äter vi mat. Trots detta är livsmedelsindustrins historia inte skriven och saknar till stora delar dokumentation. Ett faktum som också gäller för de företag som finns och har funnits i Kristianstad.


Det är en viktig och angelägen uppgift att bevara och berätta om historien, för i grund och botten handlar det om att förstå det samhälle och den värld vi lever i. Vi behöver kunskap och insikter om hur det samhälle vi lever i har utvecklats och förändrats. Varför ser det ut som det gör? Vad berättar livsmedelsindustrins historia i Kristianstad kommun om oss själva och samhället? Vilken betydelse har livsmedelsindustrin haft för Kristianstad och vilka incitament ligger till grund för valet av lokalisering? Vilka är de transekonomiska fördelarna i denna bygd?


Livsmedelsindustrins historia är ett stort och komplext ämne med många ingångar, som råvara, produktion, konservering, förpackning, transport, konsument och konsumtion. Perspektiv som klass, genus, generation och etnicitet väcker intressanta frågor och problemställningar. Branschen är också knuten till urbanisering, ekonomi och politik.


Samla berättelser
Samla in berättelser och dokumentera livsmedelsindustrins historia i Kristianstadbygden.

Livsmedelsföretagen började etablera sig i och kring Kristianstad redan under andra hälften av 1800-talet men den stora expansionen skedde under 1900-talet. Det är hög tid att genomföra ett dokumentationsarbete för att samla in material och kunskap som kan ge en översiktlig kartläggning av de industrier som funnits och som ännu är i drift.


Dokumentationen bör omfatta historiker samt uppgifter om vad som finns kvar av arkiv, byggnader, produktionsutrustning, trycksaker och föremål. Det är av hög prioritet att identifiera viktiga nyckelpersoner, som ännu är i livet, för att genom intervjuer samla in kunskaper, erfarenheter och minnen som inte finns i de officiella handlingarna.


Ta fram kunskapsbas
Det är angeläget att ta fram denna kunskapsbas för att kunna ta fram strategier och fatta beslut om vad vi vill bevara för samtid och framtid men som också kan utgöra en resurs för olika aktörer som finns i Kristianstad kommun som företag och näringsliv, högskolan, regionmuseet, turistorganisationer och upplevelseföretag, hembygdsföreningar med flera. Inte minst kan detta kunskapsunderlag användas i arbetet med att stärka och berika Kristianstad kommuns profil. Livsmedelsindustrins tidiga etablering i bygden med sin långa kontinuitet bidrar till att ge profilen legitimitet och vara identitetsskapande. Historien berättar och ger signaler som branschkunnande, uthållighet och attraktivitet. Om kunskapen om denna långa och intressanta historia, även sett i ett regionalt och nationellt perspektiv, kan få en bred spridning och förankring hos kommuninvånarna, ökar möjligheterna till en förståelse och fördjupande insikter om profilens innebörd.


Det insamlade materialet har också en potential att ligga till grund för utvecklingsprojekt av olika slag och kan arbetas in såväl i den övergripande marknadsföringen av kommunen som hos enskilda företag och organisationer.


Projektplan och projektorganisation

Initiativtagare till insamlings- och dokumentationsprojektet om livsmedelsindustrins historia och kulturarv i Kristianstadbygden är regionmuseet, Kristianstad kommun, Högskolan och enskilda ideella personer med anknytning till livsmedelsindustrin. Denna grupp bestående av landsantikvarie Barbro Mellander, näringslivskoordinator Per Hallqvist, universitetsadjunkt Håkan Pihl, direktör Boo Nelson och direktör Bertil Nilsson, är beredda att delta i arbetet genom att ingår i en referensgrupp. Regionmuseet tar på sig huvudansvaret för att genomföra insamlings- och dokumentationsarbetet samt att uppordna, förvara och tillhandahålla det insamlade materialet. Arbetet ska ske i nära samarbete med den ekonomiska institutionen vid Kristianstad Högskola.


Projektet föreslås innehålla följande:

- Översiktlig kartläggning av de livsmedelindustrier i Kristianstad kommun som funnits eller finns mellan åren 1870 - 2005 (som ej understiger xx årsanställda) genom arkiv- och litteraturstudier. Redovisas i ett sökbart databaserat register.


- Formulera presentationer av de mest intressanta företagen i form av kortfattade historiker med uppgifter som tillkomstår, ägare, produktion, större förändringar med mera.


- Genomföra en inventering av vad som finns kvar av företagens arkiv, byggnader, produktionsutrustning, trycksaker, företagsfilm och föremål.


- Genomföra ett antal intervjuer med nyckelpersoner som kan förmedla kunskap, minnen och erfarenheter som inte finns i de officiella källorna.


Bearbeta materialet
Det insamlade materialet ska bearbetas, sammanställas och presenteras i en rapport. Det insamlade kunskapsunderlaget ska uppordnas, förtecknas och förvaras i Regionmuseet arkiv och hållas tillgängligt för alla intresserade; den breda allmänheten, skolor på alla nivåer, högskola/universitet, fritidsforskare, företag och näringsliv, organisationer och föreningsliv.

Kristianstad den 10 juni 2005

Barbro Mellander

Landsantikvarie i Skåne