Hermelinkakor
Inspirationen till att publicera dessa sörmländska kakor på en blogg om mat från Kristianstad kommer från Olof Hermelin, biträdande museichef på Regionmuseet Kristianstad.
Lycka till med baket, de går säkert att äta året runt. Foto: Nils Ribbing
Hermelinkakor
Äldre recept:
75 g smält smör
40 g socker
5 äggulor
200 - 250 g vetemjöl
1 liten tesked bakpulver
rivet citronskal
Alternativ:
100 g smör
½ - ¾ socker
1 ägg
200 g vetemjöl
rivet citronskal
Glasyr (kristyr):
äggvita
socker
lingonsylt eller röd karamellfärg
Bland smör, socker och äggulor. Tillsätt mjölet blandat med bakpulver och rivet citronskal. Låt degen vila kallt. Kavla ut degen och ta ut kakor med eklövsmått. Gräddas i ca 2000 C.
Rör eller vispa äggvita och socker och glasera kakorna. Rita nerver med en vipsticka doppad i lingonsylt. Alla använder inte det gamla receptet eftersom degen kan vara lite svår att kavla. Det viktiga är att det ska vara ett dekorerat eklöv.
Recept från Ingrid Gustafsson, Gnesta, född Hermelin 1931 och uppvuxen i Gryt. Det är ett familjerecept.
Bakas till jul och serveras på släktkalas. En levande tradition i släkten.
Uppgifter finns från flera håll. Detta recept kan komma från Torsvi i Uppland, där Ingrids farfar var född. Ingrid berättar att familjen samlades söndagen före jul poch dekorerade kakorna tillsammans.
Enligt familjetraditionen tog Ebba Sofia Hermelin, född Ribbing omkring 1820, hand om sin avlidna bror Seveds barn. "En 'liten flicka Ribbing' hittade på kakorna med glasyr och röda tvärstreck som traditionsenligt görs av somliga ättlingar."
Sörmländska Matminnen, (1988), Sörmlands museums förlag.
Tilllbaka till Receptsamling >>>
Tillbaka till Första sidan >>>