Gastronomiutbildning
Företagsnamn: Högskolan Kristianstad
Företagsform: Utbildning
Huvudkontor: Kristianstad
Lokalisering av studier: Kristianstad / Näsby
Huvudman: Svenska staten
Grundare: Lärarutbildningen startade 1835, läs mer >>>
Eventuell nedläggning år:
Tidigare ägare:
Utbildning: Gastronomiprogram, 3-årig högskoleutbildning.
Gastronomiprogrammet startade höstterminen 2004. Studierna bedrivs på heltid och är både praktiska och teoretiska. Utbildningen sker i samarbete med näringslivet genom exemplevis föreläsare, studiebesök och projektarbeten.
Målgrupp: Personer med intresse för matlagning och måltider - från produktion till konsumtion, från kökets kemi till beteendevetenskap, och som vill utveckla, kommunicera, värdera och påverka framtidens mat och måltider.
Grundläggande behörighet för högskolestudier, samt kunskaper inom mat- och måltidsområdet motsvarande:
Hotell- och restaurangprogrammet, eller Livsmedelsprogrammet, eller minst en terminskurs (motsvarande heltid) i matlagning med inriktning mot restaurang och/eller storhushåll/catering, eller två års avancerad yrkeserfarenhet som t ex kock, konditor eller bagare på minst halvtid, eller Matlagning med inriktning mot gastronomi, förberedande kurs vid Högskolan Kristianstad eller motsvarande.
Antal studenter: Max 30 platser per år.
Antal anställda:
Marknad i Sverige: Gastronomiprogrammet har riksintag.
Marknadsföring: Våra deviser är "mat för många" och "gastronomi i vardagen". I samhället finns behov av personer som kan designa och utveckla attraktiva måltider efter konsumenters och matgästers behov och önskemål.
Utländska studenter: Vi planerar för studentutbyte med andra länder. Studenterna har möjlighet att söka SIDA-stipendium för att genomföra sitt examensarbete utomlands.
Produktutveckling: Utbildningen ger redskap att arbeta med koncept- och produktutveckling och vänder sig till mat- och matlagningsintresserade personer som siktar mot att arbeta med utveckling av framtidens mat och måltider.
Hinder för utveckling:
Varumärken:
Litteraturtips:
Övrigt: Möjliga arbetsplatser är livsmedelsföretag, måltidsservice inom privat och offentlig verksamhet, besöks- och turistnäringen eller eget företagande. Tidigare studenter på Gastronomiprogrammet arbetar bl.a. som koncept- och produktutvecklare i livsmedelsindustrin, arbetsledare, kvalitetssamordnare, key account manager, försäljare, samt som egna företagare, t.ex. Minas chokladstudio
Regionmuseets arkiv:
Övriga arkiv:
Till Högskolans Gastronomiprogram >>>
Kontaktperson: Eva Svederberg, programansvarig, E-post [email protected]