Spettkakan kommer från Tyskland

2007-09-28

Spettkaka är en festkaka, som har anor från 1700-talet, i dåtida Tyskland. Kakan kom till Skåne via så kallade vandrande gesäller som sedermera bosatte sig i Skåne.

Under början på 1900-talet blomstrade spettkakan igen, då på de stora gårdarna när så kallade "päregille", höstagille" etc anordnades. Alla som hade hjälpt till med arbetet på gården bjöds in. Det kunde vara flera hundra personer. Pigorna på gårdarna gjorde då sin egen "spiddekaga", ingredienserna som består av ägg, socker och potatismjöl klickades på ett spett som rullade över öppen eld i spisen. Ju större spettekaka man bakade desto finare blev festen, som alla talade om efteråt.

I mitten på 1900-talet anammades spettekakan på nytt, då till t.ex. bröllop, begravningar,födelsedagar etc. Det var då små renodlade bagerier och som finns än i dag på många orter i Skåne.

I dag beställer man spettekaka även till konfirmationer och till studentexamen. Spettekakan är numera EU-skyddad, vilket innebär att kakan endast får tillverkas i Skåne.

Hämtat från Våffelbagarens hemsida >>>


Kommentarer
Postat av: Ingeman Persson

När tusan tillhörde skåne tyskland.

Är dom helt yra, eller....?

2008-10-04 @ 20:13:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback