När elektriciteten kom till Kristianstad

2008-02-26
Många av de företag som jag dokumenterar började sin verksamhet i liten skala redan i slutet av 1800-talet. Finlandsbryggeriet redan 1839.

En dag slog det mig att de från början inte hade elektricitet. Det är lätt att glömma bort att elektriciteten som vi tar för given numera, inte var självklar när exempelvis Tilda Svensson, i Vinnö och Nilla Göransson i Bjärlöv startade sina bageriverksamheter på 1890-talet. Eller för de första brännerierna, stärkelsefabrikerna, mejerierna och kvarnarna.

"Elektriciteten användes till en början enbart för att få elektriskt ljus, inte till att driva motorer. Så var det i industrin, så var det i städerna och på landsbygden," skriver Jan Garnert i Ljus och Kraft. Och han fortsätter: "Det var 1876 som elektrisk belysning för första gången användes i Sverige. Introduktionen skedde på två platser, vid Näs sågverk i Dalarna och vid Marma sågverk i Hälsingland."

I Teknikens backspegel, citerar Lars Furuland, Albert Viksten från en norrländsk industrihistoria: "Att man kunde få ljus i rummet bara genom att vrida på en knapp på väggen föreföll mest som en saga, liksom att man kunde driva ett helt sågverk med vattenkraft genom en metalltråd. Och detta i en tid, när folk kunde minnas den muskelslitande kransågen. Händelsen var helt enkelt oerhörd [---]."

Furuland citerar även tidskriften Läsning för folket, från 1911: "Fråga vi oss ännu i vår tid, hvad elektricitet är, så nödgas vi säga, att detta veta vi i grund och botten ej".

Det låter nästan som när vi pratar om Internet i dag.

Vid läsning i Kristianstad, Chistians stad, del 2, av Sune Friström, finner jag följande:

"Redan på 1880-talet hade man börjat diskutera elektrisk belysning i Christianstad. Gasverks- och vattenverksstyrelsen gjorde en utredning med kostnadsberäkning av ett elverk. Utredningen presenterades för stadsfullmäktige den 25 november 1890. Men styrelsen var negativ till ett elverk 'då intresset för införande av belysning vore ringa bland stadens invånare, några kostnader för dylik belysnings införande icke borde nedläggas'."

Dock, gick det ett tiotal år:

"Härmed meddelas, att ström under morgondagen och följande dagar, i den mån som inkoppling av mätare m.m. hinner ske, kommer att distribueras. Christianstad den 4 april 1902 Elektricitetsverkskommittén".

I Klipp ur Kristianstadsbladet läser jag följande: Inskränkningar i gatubelysningen i Kristianstad. Drätselkammaren i Kristianstad hade i går f. m. sammanträde, varvid beslöts att vidtaga ytterligare inskränkningar i gatubelsyningen, för att spara stadens kolförråd. I går kväll voro alla gatlyktor släckta, enär månsken rådde.
8 febr. 1917


Foto: Jönsson bilder AB

Bildtext:
Sista gaslyktan släcks av Karl Österberg, 17/3 1955 (Sjöcronas gata, då Österlånggatan).

Det kan vara värt att tänka på att alla de företag som är rötter till den livaktiga livsmedelsíndustri vi ser i dag inte hade elektricitet.

Har du hört mor- och farföräldrar berätta om hur elektriciteten kom till deras arbetsplats. Tveka inte! Berätta här i bloggen.
Leif

För er som vill fördjupa er ytterligare hur elektriciteten kom till byn och även Sverige finns några böcker som jag hittat:

Garnert, Jan (1989): Ljus och kraft, Carlssons förlag.
Sundin, Bosse, red. (1987) I teknikens backspegel, Carlssons förlag.

Tillbaka till Första sidan >>>

Kommentarer
Postat av: Språkpolisen

Misstänker att ett citat är felavskrivet - det är otänkbart att Elektricitetsverkskommittén i Christianstad 1902 använt ordföljden "kommer distribueras". Det är typisk modernt inkorrekt språkbruk. Kommer ATT distribueras heter det!

Det är petnoga när man citerar.

2008-10-17 @ 01:16:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback